Foto: LETA
SIA "Skonto būve" nevēlēšanās meklēt risinājumus līguma ietvaros liecina par vēlmi izmantot situāciju, ka valstij, ņemot vērā tās jau veiktos ieguldījumus, ir būtiska Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekta sekmīga īstenošana, portālam "Delfi" atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (NA) preses sekretārs Arnis Zacmanis.

Viņš informēja, ka ceturtdienas, 7.maija, vakarpusē, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) saņemta uzņēmuma "Skonto būves" vēstule, kas adresēta ministram Gerhardam, kā arī ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un finanšu ministram Jānim Reiram (V).

Tajā uzņēmums informē, ka nepieciešams papildu finansējums, lai Inčukalna gudrona dīķu pilnīgu sanāciju. "Skonto būve" to skaidro ar faktu, ka sērskābā gudrona daudzums izrādījies lielāks nekā plānots.

"Šāda "Skonto būves" vēstule par papildu finansējuma nepieciešamību liecina par vēlmi līgumisku jautājumu padarīt par politisku, tā kā līguma pasūtītājam Valsts vides dienestam joprojām nav iesniegts oficiāls paziņojums ar pamatojumu un argumentācija par konstatēto situāciju. Turklāt ziņas par šādu vēstuli neoficiāli ir izskanējušas no masu medijiem vairākas dienas iepriekš, pirms vēstule saņemta ministrijā," skaidro Zacmanis.

Pēc viņa teiktā, noslēdzot grozījumus 2014.gada maijā, "Skonto būve" jau apliecinājusi, ka tai bijusi netraucēta iespēja izpētīt gudrona īpašības, to mainīgo raksturu, kā arī visu sanācijas darbu apjomu, ko pasūtītājs savās prasībās ir norādījis kā indikatīvu.

"Noslēgtais līgums uzņēmējam paredz saistību sasniegt rezultātu – pabeigt gudrona dīķu sanāciju. Tas ir nosacījums, lai saņemtu Eiropas Savienības līdzfinansējumu," uzsver Zacmanis.

Jau vēstīts, ka SIA "Skonto būve" ieskatā, iespējams, Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbiem būs nepieciešami 11 miljoni eiro.

Papildu finansējuma nepieciešamība saistīta ar to, ka dienvidu dīķī ir par aptuveni 45% vairāk gudrona nekā pasūtītājs iepriekš paredzējis. Tikmēr Valsts vides dienestā norāda, ka līdz šim no "Skonto būves" nav iesniegts rakstisks viedoklis, pamatojums vai kādi aprēķini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!