Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) valdībai apsolījusi, ka pirms valsts aģentūras nodibināšanas līgums ar Saules dārza pašreizējo nomnieku - "Skonto" grupā ietilpstošo Ķeizamežu tiks lauzts, uzņēmums no pievilcīgā zemes gabala aiziet negrasās, pirmdien raksta laikraksts "Diena".
Gluži pretēji - pēc "Skonto" prezidenta Gunta Indriksona teiktā, plānots, ka valsts 9 miljonu dolāru (ap 5,5 miljoni latu) vērtajā sporta kompleksā varētu ieguldīt trešdaļu naudas, bet pārējo daļu - "Skonto", starptautiskās futbola organizācijas un sponsori. Pārskatīt aģentūras izveidi sola jaunveidojamās valdības izglītības ministra kandidāts Kārlis Šadurskis ("Jaunais laiks"), norādot, ka šis ir viens no aizejošās valdības lēmumiem, kas pieņemts nepieņemami ātri un slepeni.

Avīze atgādina, ka pirms pusotras nedēļas valdība pēc IZM priekšlikuma nolēma Saules dārzā dibināt valsts aģentūru Jaunatnes interešu izglītības un sporta centrs, kura viens no uzdevumiem būšot veidot tur sporta, izglītības un atpūtas kompleksu. Paredzēts, ka šogad aģentūrai no valsts budžeta tiek piešķirti 7000 latu, bet turpmāk - ap 100 000 latu gadā, tomēr ne vispārējā formā sagatavotais nolikums, ne IZM amatpersonu teiktais nesniedz atbildi uz jautājumu, kādas būs juridiskās attiecības starp valsti un SIA "Ķeizarmežs", kam IZM Saules dārzu iznomājusi uz 25 gadiem.

Kā piektdien atkārtoti uzsvēris IZM preses sekretārs Artis Jurkevics, paredzēts, ka līdz aģentūras izveidei nomas līgums tiks lauzts un, lai gan, pēc Indriksona laikrakstam teiktā, "Skonto" tajā jau ieguldījis vairāk nekā miljonu latu, izglītības ministrs Kārlis Greiškalns (TP) domājot, ka nekādas kompensācijas uzņēmums neprasīs, savukārt, ja prasīšot, "tad arī skatīsimies".

Indriksons uz jautājumu, vai uzņēmums varētu piekrist nomas līguma laušanai un vai tādā gadījumā tiktu atprasīta ieguldītie līdzekļi, atbildēja, vairākkārt atkārtodams, ka nav būtiski, kāda būs juridiskā forma, jo galvenais esot, lai tur būtu komplekss jauno sportistu gatavošanai. "Juridiskā forma ir jautājums juristiem, man ir skaidrs, ka tur būs akadēmija, internāts, futbola laukumi, krosa trase, BMX trase, lai jaunie sportisti varētu gatavot jauno maiņu valsts izlasei. Neesmu tik spēcīgs jurists, lai pateiktu, kā mēs to atrisināsim, bet tas, ka atrisināsim... vienkārši loģika saka, ka jāatrisina," skaidroja Indriksons.

Indriksons ar IZM pārstāvjiem nedz par nomas līguma laušanu, nedz par kompensācijām runājis neesot, taču norādīja, ka "līdz šim Greiškalns ir domājis tieši tādā pašā formā, esmu viņā vienmēr radis atbalstu".

Šajās dienās Saules dārzā iekārtotajiem futbola laukumiem tiekot likts 500 000 dolāru vērts segums, bet viss sporta komplekss, kuru varot pabeigt divos gados, kopumā izmaksāšot deviņus miljonus dolāru. Indriksons sacīja, ka valsts varētu dot trešdaļu šīs naudas, "es iedošu vēl trešdaļu", bet pārējo, kas vēl jāsavāc, iedošot UEFA (Eiropas Futbola asociāciju federācija), FIFA (Starptautiskā Futbola federācija) un sponsori.

Greiškalns piektdien IZM apmaksātā intervijā "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" stāsta, ka viņa Saules dārza jautājuma risināšana bijis viņa "ministra pienākums" un viņš negribot atstāt jaunajam ministram "nepadarītu darbu gūzmu". Šadurskis savukārt norādījs, ka, nepārzinot visu situāciju, grūti spriest, kas tālāk ar Saules dārzu būtu jādara, taču veids un ātrums, kādā lēmums par aģentūras izveidi valdībā ticis virzīts, ir nepieņemams un rosinot domāt, ka "notiek netīra spēle". Ja viņš strādāšot IZM, jautājums tikšot pārskatīts. Šadurskis arī nedomājot, ka pašlaik būtu vajadzīgs veidot jaunu valsts finansētu sporta iestādi, lai gan sporta politikā kopumā esot vajadzīgas pārmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!