Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) virzītos grozījumus ceļu satiksmes noteikumos (CSN), kas cita starpā ievieš papildu prasības gājējiem, velosipēdistiem un skrituļotājiem.

Valdība noteica, ka gājējiem pretim transportlīdzekļu braukšanas virzienam būs jāpārvietojas ne tikai ārpus apdzīvotās vietās, bet arī apdzīvotās vietās.

Vēl noteikts, ka, pārvietojoties ar skrituļslidām, skrituļdēļiem un tamlīdzīgu sporta vai atpūtas inventāru, brauktuvi drīkstēs šķērsot ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu.

Savukārt velosipēda vadītāji, pārvietojoties pa ietvi, drīkstēs braukt ar ātrumu, kas neapdraud ceļu satiksmes drošību. Riteņbraucēji brauktuvi pa regulējamu gājēju pāreju drīkstēs šķērsot ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Turklāt velosipēda vadītājam pirms gājēju pārejas šķērsošanas laicīgi jāsamazina braukšanas ātrums, paredz izmaiņas CSN.

Vēl valdība noteica, ka līdz septiņu gadu vecu bērnu vešanai ar velosipēdu būs nepieciešami ne tikai iekārtoti papildu sēdekļi un droši kāpšļi kāju atbalstam, bet arī mazo pasažieru galvā būs jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei.

Turklāt pēc noteikumu stāšanās spēkā ar velosipēdu drīkstēs vest pasažierus tikai tad, ja braucamais izgatavots speciāli šim nolūkam.

Tāpat valdība lēma, ka pa gājēju ceļiem, velosipēdu ceļiem, kā arī gājēju un velosipēdu ceļiem drīkstēs pārvietoties arī specializētie tūristu transportlīdzekļi.

Ministru kabinets arī noteica, ka pasažieru pārvadāšanai izgatabotu un komercpakalpojumu sniegšanai lietotu velosipēdu izmantošanas nosacījumus un kustības maršrutu, izvērtējot tā sabiedriskās nepieciešamības un drošības kritērijus, nosaka attiecīgā pašvaldība.

Vēl valdība lēma, ka transportlīdzekļa vadītājam pirms jebkura manevra savlaicīgi jādod brīdinājuma signāls ar gaismas virzienrādītāju. Līdz šim noteikumos nebija noteikts, ka pārējos satiksmes dalībniekus par iecerēro manevru jābrīdina savlaicīgi.

Noteikts arī, ka auto numura zīmēm jāatbilst attiecīgā transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentiem. Numura zīmēm jābūt tīrām. Stāvoša transportlīdzekļa numura zīmes simboliem skaidrā diennakts gaišajā laikā jābūt salasāmiem vismaz no 40 metru attāluma, bet skaidrā diennakts tumšajā laikā, kad iedegtas transportlīdzekļa ārējās apgaismes ierīces, - vismaz no 20 metru attāluma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!