Foto: Reuters/Scanpix

Līdz ar bijušā Skrundas lokatora pilsētiņas nodošanu valsts īpašumā Aizsardzības ministrijas (AM) personā tā pārtaps Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bāzē. Tas nozīmē, ka iepriekš tūristiem pieejamajā pilsētiņā iekļūšana būs liegta.

AM Preses nodaļā skaidroja, ka nekustamajā īpašumā tiks izveidota pastāvīga NBS bāze un apmācību vieta kaujai apbūvētā teritorijā. Pēc īpašuma pārņemšanas valdījumā ministrija plāno veikt infrastruktūras uzlabošanas darbus, lai nodrošinātu īpašuma izmantošanu valsts aizsardzības uzdevumu īstenošanai.

Tūristu apmeklējumus arī šajā objektā, tāpat kā citās militārajās bāzēs un apmācību vietās, drošības nolūkos nav plānots atbalstīt. "Tūristiem iekļūšana būs liegta ne tikai ikdienā, bet vispār. Jāņem vērā, ka ilgtermiņā īpašums mainīsies, līdz ar to zaudēs arī savu pievilcību tūristu vidū. Protams, arī Skrundā, kad tā tiks atjaunota kā NBS objekts, notiks atvērto durvju dienas, kad tā būs pieejama galvenokārt skolēniem un vietējiem iedzīvotājiem, tāpat kā citi bruņoto spēku objekti," skaidroja AM.

Lai arī tikai jūlija beigās Skrundas novada dome nolēma bijušo pilsētiņu nodot AM, jau kopš pagājušā gada bruņotie spēki organizējuši nelielas mācības. Lai objektu regulāri izmantotu apmācību vajadzībām un piedāvātu sabiedroto karavīriem tur trenēties kaujai apbūvētā vietā, sākotnēji tiks sakārtota infrastruktūra.

Šobrīd nav precīzi skaidrs, ar kādiem apstākļiem, piemēram, trokšņu līmeni un tehnikas pārvietošanos, būs jārēķinās Skrundas novada iedzīvotājiem. AM skaidroja, ka sabiedroto tanki un no britiem iegādātās kāpurķēžu bruņumašīnas pilsētiņā neieradīsies, jo tā ir poligoniem domāta bruņutehnika. Taču tas, kādi precīzi resursi tiks izmantoti apmācībās, būs zināms vēlāk, kad jau reāli sāksies mācību plānošana. Tuvākā pusgada laikā nekādas liela mēroga militāras mācības netikšot rīkotas, jo, kā jau minēts, vispirms ir jāsakārto infrastruktūra.

AM norāda, ka kopumā bāzes attīstība ir ilgtermiņa projekts, tāpēc pirmie darbi būs saistīti ar teritorijas labiekārtošanu, drošības un apsardzes infrastruktūras pilnveidošanu. Daļu ēku plānots demontēt un daļu saglabāt, lai varētu izveidot apmācību vietu kaujai apbūvētā vietā.

Tomēr, lai ministrija varētu veikt investīcijas objektā, vispirms ir jāsakārto īpašumtiesības un jāīsteno projekta formālā puse. Līdz ar to AM sagatavos lēmumu izskatīšanai Ministru kabinetā par īpašuma pārņemšanu AM valdījumā. Īpašumtiesību sakārtošanu plānots īstenot šā gada laikā.

Finansējums militārā objekta sakārtošanai tiks nodrošināts no Aizsardzības ministrijai piešķirtā budžeta.

Jau ziņots, ka 45 hektārus lielo nekustamo īpašumu "Mežaine" Skrundas novada Raņķu pagastā ar avārijas stāvoklī esošajām ēkām pašvaldība bez atlīdzības nodos valsts īpašumā valsts funkcijas īstenošanai - NBS mācību vajadzībām.

Līdz brīdim, kamēr īpašums tiks reģistrēts zemesgrāmatā uz valsts vārda AM personā, bet ne ilgāk kā līdz 2017. gada 31. decembrim, AM no pašvaldības to nomās par vienreizēju nomas maksu - 30 000 eiro, kas jāsamaksā mēneša laikā.

Pašvaldībai ar AM jau iepriekš ir bijušas sarunas par to, ka bijušo armijas pilsētiņu varētu nodot NBS rīcībā ar mērķi Skrundā organizēt karavīru taktiskās mācības pilsētvidē. Jau kopš pagājušā gada vasaras karavīri periodiski testēja bijušās armijas pilsētiņas piemērotību mācību organizēšanai - notikušas NBS personālsastāva apmācības, tāpat mācības bijušajā armijas pilsētiņā rīkojusi gan Valsts policija, gan Militārā policija sadarbībā ar Lietuvas militārajiem policistiem, gan Zemessardze, kā arī pērnvasar vairākas dienas bijušajā armijas pilsētiņā trenējās ASV armijas Eiropā 173. desanta brigādes 503. kājnieku pulka karavīri. Pašvaldība ļāva militāristiem rīkot mācības, par to neprasot maksu.

Sabiedroto spēku uzņemšanai nepieciešams attīstīt poligonus, kas vajadzīgi arī pašiem NBS. Šobrīd ir sākts Ādažu poligona paplašināšanas projekts, kā arī poligona attīstīšana Alūksnes apkaimē. Tāpat sarunas ievadītas par jauna poligona izveidošanu pie Daugavpils Zemessardzes vajadzībām.

2015. gada janvārī Skrundas novada dome nolēma par 12 000 eiro iegādāties bijušo Skrundas lokatora pilsētiņu "Mežaine" Raņķu pagastā. No īpašuma iegādes bija atteikušies vairāku atkārtoto izsoļu uzvarētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!