Foto: F64

Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņā patlaban izmēģinājuma režīmā notiek militārās mācības, apliecināja Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece.

Viņa pastāstīja, ka Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņa par apmācību vietu kļuvusi NATO spēku vienībai, militārajai policijai un zemessargiem. "Šajā brīdī viss notiek izmēģinājumā režīmā, skatāmies, kā ir šiem karavīriem, kā viņi var iejusties," sacīja Robežniece, piebilstot, ka militārās vienības strādās testa režīmā līdz oktobrim.

Pēc viņas teiktā, karavīri ir apmierināti ar mācību vietu. "Viņus ļoti apmierina šī pilsētvide, kur viņi var izpēlēt dažādas situācijas. Kā viņi paši sacīja - Eiropā tādas vietas nav, un ja ir, tad mazākā formātā vai tikai kā dekorācijas," piebilda Robežniece.

Savukārt, runājot par augusta vidū plānoto zemes nomas tiesību izsoli, Robežniece atzina, ka interesentu pagaidām ir maz. "Parasti jau pretendenti iesniedz pēdējā nedēļā. (..) Mums bija daudzi, kas vēlas ārdīt, ņemt un likt, bet nedarīt to ilgstoši, tad gan bija daudz jautātāji, bet tagad ir konkrēti noteikumi, ko mēs vēlamies, un ir gaidīšanas režīms," sacīja Skrundas novada domes priekšsēdētāja.

Kā vēstīts, augusta vidū plānots izsolīt zemes nomas tiesības Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņā. Plānots izsolīt nomas tiesības uz zemes gabalu pilsētiņas teritorijā 19,3 hektāru platībā ar apbūves tiesībām uz 12 gadiem. Nosacītā sākuma nomas maksa mēnesī ir 115,83 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Izsole plānota šā gada 12. augustā.

Tāpat ziņots, ka Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņu par 12 tūkstošiem eiro šā gada 15. janvārī iegādājusies Skrundas novada dome.

Nekustamais īpašums sastāv no zemes gabala 45,1042 hektāru platībā. Uz zemes gabala atrodas 10 dzīvojamās ēku, trīs caurlaides biroji, trīs transformatora apakšstacijas, pārtikas veikals, klubs, sporta zāle, ūdenstornis, trīs noliktavas ēkas, trīs pārvaldes ēkas, sardzes telpa, trīs kazarmas ēkas, divas ēdnīcas, dārzeņu glabātava, kosmisko sakaru stacija, sporta zāle, pirts, siltumnīca, divas katlumājas, autoskola, 32 apkurināmas garāžas, autoparka darbnīcas, sūkņu stacija, ūdens mīkstināšanas stacija, automašīnu uzpildes stacija, kā arī autotehnikas inventāra noliktava.

Pilsētiņa savulaik tika izveidota PSRS militāristu vajadzībām. Tās tuvumā bija izvietota radiolokācijas stacija, nodrošinot trauksmes sistēmas darbību par raķešu uzbrukumu. 1994. gadā pēc Krievijas un Latvijas savstarpējā līguma noslēgšanas par Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas teritorijas tika nolemts demontēt nepabeigto lokatoru "Darjal-UM". 1995. gada maijā lokatora celtni uzspridzināja. Abi atlikušie lokatori kalpoja vēl dažus gadus, līdz 1999. gada rudenī tika pabeigta to demontāža un novākti būvgruži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!