Foto: F64

Skrundas novada dome pagaidām ir atteikusies no zemes nomas tiesību izsoles Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņā, pastāstīja domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece.

Viņa sacīja, ka patlaban ideja par zemes nomas tiesību izsoli ir "iepauzēta", piebilstot, ka teritorija patlaban tiek izmantota kā mācību bāze militārajiem treniņiem, bet tas gan nebūs ilgtermiņā.

12. augustā izsludinātā Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņas zemes izsole nenotika, jo tai nebija nebija pieteicies neviens pretendents. Minētajā izsolē piedāvāja iegādāties nomas tiesības uz zemes gabalu pilsētiņas teritorijā 19,3 hektāru platībā ar apbūves tiesībām uz 12 gadiem. Nosacītā sākuma nomas maksa mēnesī bija 115,83 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Tāpat ziņots, ka Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņu par 12 tūkstošiem eiro 2015. gada 15. janvārī iegādājās Skrundas novada dome.

Nekustamais īpašums sastāv no zemes gabala 45,1042 hektāru platībā. Uz zemes gabala atrodas 10 dzīvojamās ēku, trīs caurlaides biroji, trīs transformatora apakšstacijas, pārtikas veikals, klubs, sporta zāle, ūdenstornis, trīs noliktavas ēkas, trīs pārvaldes ēkas, sardzes telpa, trīs kazarmas ēkas, divas ēdnīcas, dārzeņu glabātava, kosmisko sakaru stacija, sporta zāle, pirts, siltumnīca, divas katlumājas, autoskola, 32 apkurināmas garāžas, autoparka darbnīcas, sūkņu stacija, ūdens mīkstināšanas stacija, automašīnu uzpildes stacija, kā arī autotehnikas inventāra noliktava.

Pilsētiņa savulaik tika izveidota PSRS militāristu vajadzībām. Tās tuvumā bija izvietota radiolokācijas stacija, nodrošinot trauksmes sistēmas darbību par raķešu uzbrukumu. 1994.gadā pēc Krievijas un Latvijas savstarpējā līguma noslēgšanas par Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas teritorijas tika nolemts demontēt nepabeigto lokatoru "Darjal-UM". 1995.gada maijā lokatora celtni uzspridzināja. Abi atlikušie lokatori kalpoja vēl dažus gadus, līdz 1999.gada rudenī tika pabeigta to demontāža un novākti būvgruži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!