Foto: LETA

Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita izredzes ieņemt Valsts prezidenta amatu varētu ietekmēt deputāta Ata Zakatistova (KPV LV) potenciālā izdošana kriminālvajāšanai, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva Latvijas Universitātes (LU) profesors Ojārs Skudra.

Eksperts pauda viedokli, ka Levits pašreizējā situācijā, koalīcijai paužot atbalstu viņa kandidatūrai, visdrīzāk, varētu tikt ievēlēts par Valsts prezidentu, saņemot vairāk nekā 50 Saeimas deputātu balsis. Tajā pašā laikā Skudra norādīja, ka balsojumu potenciāli varētu ietekmēt Zakatistova izdošana kriminālvajāšanai.

Tajā pašā laikā Skudra norādīja, ka pašlaik nav skaidri zināms, vai "KPV LV" frakcijas izvēlētais brīvais balsojuma formāts ietekmēs balsojuma rezultātu par labu Levitam. "Var saprast šo lēmumu - tas ir frakcijas saglabāšanas dēļ, nevis Levita dēļ. Lai nebūtu jāvēršas pret frakcijas biedriem ar represijām," sacīja profesors.

Tāpat eksperts norādīja, ka Levita izredzes var būt atkarīgas no alternatīvi izvirzīto kandidātu skaita un viņu personībām. "[Aigars] Rastovskis no augstskolas "Turība" un LTRK [Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras] atteicās, un vēl daži neoficiāli uzrunātie ir atteikušies. [Levits] tiks ievēlēts, bet ne ar visām koalīcijas balsīm - būs vairāk nekā 50, ja vien neradīsies kādi jauni sarežģījumi," sacīja Skudra.

Kā ziņots, koalīcijas partijas vienojušās Valsts prezidenta amatam virzīt Eiropas Savienības tiesas tiesneša Levita kandidatūru, pirmdien pēc partiju pārstāvju tikšanās paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš sacīja, ka koalīcijas partijas ir vienojušās par vienu kandidātu un viņš neredz nevienu iemeslu, kādēļ šim pretendentam nebūtu Saeimas vairākuma atbalsts.

Partijas "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš apliecināja, ka partija nevirzīs savu Valsts prezidenta amata kandidātu, bet gan būs viens visu koalīcijas frakciju virzīts pretendents. Politiķis skaidroja, ka "KPV LV" uzklausīja iespējamus kandidātus šim amatam, tomēr izšķīrās savu pretendentu nevirzīt, jo tas "varētu saskaldīt vēlēšanu procesu, iespējams, nepareizā gultnē".

Kaimiņš norādīja, ka viņš, kā arī vairāki "KPV LV" frakcijas deputāti atbalstīts Levitu, bet kopumā atsevišķiem deputātiem iespējams arī citādāks balsojums. Pēc viņa domām, Levits ir "ideāls kandidāts" prezidenta amatam, taču "KPV LV" deputātiem netiks uzspiesta kāda no kandidatūrām. Deputātam ir jābalso pēc savas savas sirdsapziņas, un partijas vai frakcijas vadība nevar uzspiest kādu izvēli, viņš akcentēja.

Politiķis gan zināja teikt, ka Levitu atbalstīs vairāki "KPV LV" deputāti - arī Ramona Petraviča, Aldis Blumbergs un Zakatistovs.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc pierādījumu nostiprināšanas kriminālvajāšanai prokuratūrā nodos lietu par partijas "KPV LV" nelikumīgu finansēšanu, taču birojā neatklāj, vai aizdomās turētā statuss joprojām saglabāts Saeimas deputātam Zakatistovam un uzņēmējam Viesturam Tamužam.

Aģentūrai LETA zināms, ka šajā pamatlietā aizdomās turētā statuss joprojām saglabāts deputātam Kaimiņam.

Kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu pērn jūnijā aizturēja Saeimas deputātu Kaimiņu, "KPV LV" valdes locekli Zakatistovu un uzņēmēju Tamužu. Vēlāk trijotne atbrīvota un viņiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Iepriekš kriminālprocesā Zakatistovu un Tamužu atzina par aizdomās turētajiem par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!