Ceturtdien Rīgas centrā kādā šķūnītī atrasto radioaktīvo vielu starojums pieļaujamo normu pārsniedz 50 reizes, taču tas briesmas nerada, jo, lai runātu par nopietnu apdraudējumu cilvēkiem un dabai, radioaktīvajam starojumam norma jāpārsniedz 400-500 reizes, sacīja Radiācijas drošības centra direktors Andrejs Salmiņš.
Turklāt radioaktīvais starojums esot bijis tikai tiešā bīstamo vielu tuvumā, bet pāris metru tālāk vairs ne. Tā kā starojuma līmenis nav bijis pārāk augsts, arī policistu, kuri ilgāku laiku uzturējās pie šī šķūnīša, veselībai radiācijas dēļ briesmas nedraud, uzskata Salmiņš.

Vislielāko starojumu izraisījuši šķūnītī atrastie dūmu detektori "RID 1". Šādi dūmu detektori savulaik bijuši daudzās iestādēs. Pēdējo piecu gadu laikā no iestādēm, tostarp Preses nama, televīzijas, kinoteātriem un bibliotēkām, ir izņemti vairāk nekā 5000 šādu dūmu detektoru, stāstīja Radiācijas drošības centra direktors.

Dūmu detektori, kā arī šķūnītī atrastais asfalta blīvuma mērītājs "PGP 1" satur radioaktīvas vielas un ar šādiem aparātiem nevar darboties neapmācīti cilvēki bez licences, sacīja Salmiņš.

Kā norādīja Salmiņš, kopš Radiācijas drošības centra izveidošanas 2001.gada vasarā brigādēm uz izsaukumiem saistībā ar radioaktīvajām vielām bijis jādodas dažas reizes gadā, pārsvarā uz robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!