Demisionējušās valdības finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) uzskata, ka jaunajai valdībai būtu prasmīgi jāturpina sarunas par starptautiskā aizdevuma nosacījumiem, tostarp iespēju pārskatīt budžeta deficītu, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijas pārstāve Elīna Dobulāne.

Otrdien Slakteris piedalījās Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē Briselē.

 "ECOFIN sanāksmē ikgadēja procedūra ir dalībvalstu iesniegto stabilitātes un konverģences programmu izskatīšana. Latvija savu konverģences programmu izstrādāja, balstoties uz pērn decembrī pieņemtajiem budžeta grozījumiem, kā arī tajos ietvertajām makroekonomiskajām prognozēm. Protams, ekonomiskā situācija Austrumeiropā pēdējos mēnešos ir krasi pasliktinājusies, tai skaitā arī Latvijā tiek prognozēts IKP kritums 12%," norādīja Slakteris.

"Tomēr šobrīd starptautiskajā apritē tiek izmantoti decembrī pieņemtie lēmumi. Labā ziņa ir tā, ka ECOFIN apstiprinātajos ieteikumos Latvijai ievērot striktu fiskālo politiku nav norādīts konkrēts budžeta deficīta mērķis, tādējādi Latvijai paveras iespēja argumentēti diskutēt ar starptautiskajiem donoriem par aizdevuma nosacījumu attīstību, tostarp iespēju pārskatīt budžeta deficītu," viņš teica.

Kā ziņots, ES valstu finanšu ministri otrdien paziņojuši, ka Latvijai kā ES dalībvalstij, kurai piešķirts starptautiskais aizdevums, ir aktīvāk jāstrādā pie tā, lai nepārsniegtu tai noteiktos budžeta deficīta "griestus". Kā vēstīja, "Bloomberg.com", Latvijai ir centīgi jāsamazina algas un jāveic citi pasākumi, lai valsts budžeta deficīts nepārsniegtu 5,3 % no iekšzemes kopprodukta.

Tiesa, ministru paziņojumā atzīmēts, ka sliktā ekonomiskā situācija pazemina budžeta ieņēmumus, līdz ar to, Latvijas "budžeta izpildes rezultāti var būt sliktāki, nekā prognozēts" 2011. gadā, kad valsts plāno izpildīt eiro ieviešanas priekšnosacījumus.

Jau ziņots, ka iepriekš starptautiskie aizdevēji noraidīja premjerministra amata kandidāta Valda Dombrovska (JL) piedāvāto budžeta izdevumu samazināšanas plānu, kas paredzēja 8 % budžeta deficītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!