Sestdien Tautas partijas (TP) 5.kongresā aizklātā balsošanā par partijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Atis Slakteris. Viņu par jauno partijas priekšsēdētāju aicināja ievēlēt līdzšinējais tās vadītājs Šķēle.

Lai arī līdzšinējais TP priekšsēdētājs Andris Šķēle atteicās atkārtoti kandidēt uz partijas vadītāja amatu un viņa vietā tika ievēlēts bijušais zemkopības ministrs Slakteris, aģentūras LETA aptaujātie politologi uzskata, ka Tautas partijā nav notikusi varas maiņa pēc būtības un Šķēle joprojām ir partijas līderis.

Kā sacīja Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas pasniedzējs Andris Runcis, lai arī Šķēle paziņojis, ka turpmāk būs ierindas partijas biedrs, viņa ietekme nemazinās. "Viņš partiju ir dibinājis. Tā bija viena cilvēka partija. Tas, ka viņš vairs nav priekšsēdētājs, nenozīmē, ka viņa ietekme mazinās," sacīja Runcis.

Tomēr politologs atzina, ka partijas vadības maiņa ir negaidīta daudziem. "Domāju, arī partijai. Līderu maiņa ir radikāls pavērsiens," piebilda Runcis.

Runcis kā iespējamo vadības maiņas iemeslu minēja TP palikšanu opozīcijā. "Iespējams, zināmu lomu nospēlējis tas, ka TP ar līderi, kas citām partijām nav pieņemams, ir palikusi opozīcijā. Tas varētu būt gājiens, lai TP, iespējams, nākotnē, varētu veidot koalīciju," sacīja politologs.

Politologs Valts Kalniņš teica, ka Slaktera ievēlēšana nav TP varas maiņa pēc būtības. "Nedomāju, ka Šķēle paliks vienkāršs ierindas partijas biedrs, ja partijas finansējumu lielā mērā ir noorganizējis tieši viņš," atzīmēja Kalniņš.

Politologs atzina, ka vadības maiņa varētu liecināt par to, ka TP no autoritāras viena cilvēka partijas ir izveidojusies par partiju ar komandas iezīmēm. "Varbūt šis ir veiksmīgs mēģinājums to uzsvērt, taču, ja tā ir, tā tomēr tāda spekulācijā vien būtu," spriež Kalniņš.

"Šķēle ir bijis partijas līderis un tāds arī paliks," pauda politoloģe Daina Bāra, sakot, ka "tikai partijai pašai vislabāk zināms, kādēļ notikusi vadības maiņa".

"Mana daudzējādi pretēji vērtētā personība jau sen nav Tautas partijas Alfa un Omega," teica Šķēle. Šķēle atzīmēja, ka 46 gadus vecais Slakteris ir uzkrājis pietiekami lielu politiskā darba pieredzi, prot strādāt komandā un ieklausīties partijas biedru viedoklī. Šķēle paziņoja, ka turpmāk vēlas turpināt darbu TP kā ierindas biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!