Finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) pozitīvi vērtē valdības lēmumu likvidēt divu īpašu uzdevumu ministru sekretariātus, neizslēdzot iespēju, ka laika gaitā varētu apvienot arī atsevišķas ministrijas.
Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" otrdien Slakteris sacīja, ka pēc viņa domām, šis ir pareizais veids, kā ietaupīt līdzekļus.

Slakteris uzsvēra, ka nākamgad nodokļu likumos būs zināmas izmaiņas, taču vēl vairāk samazināt, piemēram, iedzīvotāju ienākumu nodokli nevar, jo Latvija jau tā ir viens no zemākajiem nodokļu slogiem Eiropā.

Bez tam ministrs izmantoja raidījumu, lai pateiktos par saņemtajiem apsveikumiem vārda dienā, norādot uz aizņemtību, kas liedz atbildēt katram sveicējam personīgi.

Valdība 3.novembrī ārkārtas sēdē akceptēja izmaiņas nākamā gada valsts budžeta projektā, nosakot vēl lielāku izdevumu samazinājumu. Kā žurnālistus informēja Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC), valdība strādās pie budžeta deficīta ar 1,5% no iekšzemes kopprodukta līdzšinējo 1,85% vietā.

Tāpat tika nolemts, ka atlīdzības fonds valsts pārvaldē tiks samazināts par 5%, bet iepirkumi - par 3%. Kopumā valdība samazinās izdevumus par aptuveni 200 miljoniem latu. Atlīdzības fonds nav tikai atalgojums, bet arī prēmijas un piemaksas. Paralēli tiek vērtētas arī vēl iespējas brīvo štata vietu samazināšanai.

Premjers arī izdevis rīkojumu, ka patlaban bez īpaša valdības lēmuma valsts pārvaldē strādājošiem līdz gada beigām nevarēs izmaksāt prēmijas.

Godmanis apstiprināja, ka koriģēta tiks arī iekšzemes kopprodukta prognoze, kas līdzšinējo 2% vietā tiks mainīta uz negatīvu mīnus 1% izaugsmi. Sekojoši koriģēta tiek arī visa ieņēmumu sadaļa un prognozes.

Valdības vadītājs norādīja, ka budžeta projektā būs arī neaizskaramās lietas, kas netiks mazinātas, piemēram, nav iespējams samazināt algas, kuras noteiktas likumā, kas gan neattiecas uz prēmijām un piemaksām. Mazinājums nav plānots arī sociālo lietu likumos, kā arī mērķdotācijām izlīdzinājumiem pašvaldībām.

Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm iepriekš tika uzdots par 10% samazināt izdevumus atlīdzībai un par 3% samazināt izdevumus precēm un pakalpojumiem.

Sestdien, 8.novembrī, notiks valdības ārkārtas sēde, kurā kopumā tiks skatīti valdības rosinātie izdevumu samazinājumi, kā arī Saeimas deputātu priekšlikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!