Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības ministrija (VM) grib Valsts zāļu aģentūrā (VZA) likt reģistrēt medicīnas iekārtas, kā arī vienreizlietojamos sterilos instrumentus, piemēram, šļirces un skalpeļus, un par šo reģistrāciju iekasēt maksu, svētdien vēsta TV3 raidījuma "Nekā Personīga", norādot, ka šādas prasības ieviešana draud ar pakalpojumu sadārdzināšanos un maksas celšanu pacientiem.

VM apgalvojot, ka tas tiks darīts pacientu drošībai, jo esot bijuši gadījumi, kad saņemtas sūdzības, taču nav bijis iespējams izsekot, kas nekvalitatīvās preces ražojis. Savukārt medicīnas iekārtu tirgotāji ir nepatīkami pārsteigti par ministrijas ieceri un sauc to par slēptu nodokli. Ikgadējā reģistrācijas maksa attiektos ne tikai uz rentgena aparātiem un monitoriem, bet arī uz vienreizējiem steriliem instrumentiem, ko slimnīcas iepērk lielā skaitā. Izplatītāji draud ar cenu celšanu, vēsta raidījums.

Par ministrijas plāniem ieviest ikgadēju reģistrācijas maksu medicīnas ierīcēm viens no šādu preču izplatītājiem uzzināja nejauši. Latvijas kompānija "Medilink" slimnīcām piedāvā līdz pat 20 tūkstošiem Eiropā ražotu dažādu nosaukumu preču.

Grozot Ministru kabineta noteikumus, VM prasīs tirgotājiem reģistrēt ne tikai diagnostikai ierīces, bet šļirces, skalpeļus un citas preces, ko slimnīcas lielā skaitā izmanto katru dienu, atklāj raidījums.

SIA "Medilink" valdes priekšsēdētājs Jānis Stašulāns raidījumam norāda, ka "medicīniskā ierīce ir viss, ko izmanto medicīnā – šprice ir medicīniskā ierīce, salvetīte ir medicīniskā ierīce, pincete ir medicīniskā ierīce, katetrs ir medicīniskā ierīce".

Pirms iestāšanās ES Latvijā tirgotās ierīces bija jāreģistrē Tehnoloģiju aģentūrā un tā izsniedza sertifikātu, kas ļāva preci droši piedāvāt slimnīcām. Kopš Latvija ir pilntiesīga savienības dalībvalsts, kārtība ir mainījusies. Aģentūra likvidēta, ražotājs preci reģistrē savā valstī, to ievieto Eiropas medicīnas preču reģistrā jeb EUDOMED un tās marķē ar "CE" atbilstības marķējumu. Bez tās nevienu ierīci nevienā Eiropas valstu slimnīcā tirgot nevar. Medicīnas tehnoloģiju tirgotāju asociācija VM ieceri par nacionāla mēroga maksas reģistru sauc par birokrātisku un nevajadzīgu slogu.

Medicīnas tehnoloģiju tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ivars Spriņģis norāda, ka šāda reģistrācijas prasība parādījusies, jo "šeit ministrijas doma ir iegūt papildus naudu budžetam. Tas ir slēpts papildus nodoklis mums visiem, tiem, kas saskaras ar medicīnas pakalpojumiem, jo medicīnas ierīces paliks dārgākas, tas arī viss".

Asociācija apgalvo, ka Latvijas tirgū patlaban vidēji ir 100 tūkstoši dažāda nosaukuma medicīnas ierīču. Ja par katras reģistrāciju jāmaksā 100 eiro, tas zāļu aģentūrai veidotu 10 miljonu ieņēmumus gadā.

Asociācija pārmet ministrijai, ka ministru kabineta noteikumu projekts virzīts slepeni.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) raidījumam sākotnēji norāda, ka par šo plānu nav zinājis "par medicīnas ierīču maksas reģistrācijas plānu, es domāju, ka manā rīcībā tādas informācijas nav, jums vajadzētu jautāt Zāļu Valsts aģentūras vadībai". "Jūs gribējāt teikt, ka eksistē plāns paņemt 10 miljonus eiro no tiem, kas reģistrē medicīnas ierīces? Man par tādu plānu nekas nav zināms, tas nav mans plāns, tas vispār nav iespējams," paudis ministrs.

Pēc divām dienām ministrs Belēvičs par plānu jau bija informēts, bet atzina, ka tiks iekasēta daudz mazāka summa, proti, ierīces reģistrācijas maksa vajadzīga vienīgi datu bāzes uzturēšanai un aprēķināts, ka pietiktu ar 150 tūkstošiem eiro.

Zāļu valsts aģentūras vadītājs Svens Henkuzens raidījumam atklāj, ka jaunā kārtība domāta vairāk vidēja un augsta riska ierīcēm. Piemēram, par implantiem pēdējos trijos ar pusi gados saņemtas 43 sūdzības. Latvija nebūšot vienīgā valsts Eiropas savienībā, kas uztur šādu nacionālo reģistru un tas viss pacientu drošības dēļ, vēsta raidījums.

Henkuzens piekrīt, ka šāda maksājuma ieviešana konkrētai komersantu grupai būs papildus slogs, "bet daudz lielāks ieguvums būs visai pārējai sistēmai. Domājot valstiski, daudz lielāks ieguvums būs ārstniecības iestādēm, pacientiem un cita starpā arī Latvijas ražotājiem".

Latvijas slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs raidījumam atzina, ka biedrība neatbalsta jebkuru papildus maksas ieviešanu medicīnā sevišķi, kas attiecas uz slimnīcām.

Viņš norāda, ka slimnīcās jau tagad var izsekot, no kurienes iepirktas ierīces, kas ir tās piegādājis. Kalējs raidījumam pieļāva, ka reģistrācijas maksas ieviešana ierīcēm sadārdzinās slimnīcu izdevumus. Tehnoloģijām un ierīcēm slimnīcas gadā jau tagad tērē 25 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!