Foto: Shutterstock
Lielā slepenībā politiķi plāno Latvijas informatīvās telpas aizsardzību, iespējams, ka viena no idejām – televīzijas kanāls Latgalē krievu valodā, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

"de facto" kļuvis zināms, ka viens no iespējamajiem scenārijiem, kā mudināt Latvijas iedzīvotājus Krievijas kanālu vietā izvēlēties vietējos, varētu būt atsevišķa bezmaksas kanāla veidošana Latgales reģionam krievu valodā.

Kā norāda raidījums - ideju varētu būt piedāvājusi Satiksmes ministrija. Ministrs gan šādu informāciju noliedzis. Tomēr citu politiķu teiktais norādot - ideja par Latgales kanālu tiešām briest, kaut gan gala lēmums nav pieņemts, secina "de faccto".

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") intervijā "de facto" pavēstījusi: "Jautājums risināts darba grupā, bet tur piedalījās cilvēki, kuriem ir augstākās pakāpes pielaide valsts noslēpumam. Man nav tiesību izpaust informāciju." Āboltiņa atzinusi, ka darba grupā spriests par informatīvās telpas aizsardzību un kanāls Latgalē būtu tikai maza sastāvdaļa.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde raidījumam norādījusi, ka Latvijas informatīvajā telpā var konkurēt tieši ar lokalizētu saturu, kas ir orientēts uz valsts vai atsevišķa reģiona vajadzībām. Melbārde vēl piebildusi, ka tas ir "mediju saturs, ar kuru cilvēki identificējas, kas stāsta par viņiem pašiem, par viņu dzīvi, šo saturu veido cilvēki, kas nāk no viņu vides".

Kā noskaidrojis "de facto", Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā veikti aprēķini, lai noskaidrotu, cik izmaksātu jauns bezmaksas kanāls visā valstī un cik - atsevišķam reģionam. Ja izdotos izmantot jau esošo komercuzņēmumu infrastruktūru, jauno bezmaksas kanālu palaišana izmaksātu ap 850 000 eiro, norāda raidījums.

Taču kanāla palaišana tikai vienā reģionā nebūtu daudz lētāka. "Un tad jāskatās, vai Latgales reģions ir tikai tas, kam vajag, vai gribam pa visu valsti", raidījumam pavēstījusi LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

NEPLP valdes priekšsēdētājs Ainārs Dimants sarunā ar "de facto" norādījis, ka viņam jau iepriekš bijusi informācija, ka Satiksmes ministrija strādā pie satura veidošanas projekta Latgalē. Dimants par šo ideju esot skeptisks: "Latgalieši nesapratīs, un mums jau ir signāli, kāpēc Latgalē kanāls tikai krieviski. Ja jau mēs veidojam reģionālo kanālu, tad jau veidosim kanālu arī latviski un latgaliski."

Kā norāda "de facto", kultūras ministrija sola, ka noslēpumainības plīvuru no projekta varētu noņemt mēneša laikā, un marta beigās sabiedrība beidzot uzzinās, kā politiķi plāno glābt Latvijas informācijas telpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!