Foto: LETA

Latvijai būs jāmaksā 6000 eiro kompensācija (apmēram 4216 lati) par slepkavību vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos notiesātajam Kasparam Petrikam par cilvēka cieņu pazemojošiem uzturēšanās apstākļiem Saldus rajona policijas pārvaldes izolatorā, nospriedusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Notiesātais lūdza ECT atlīdzināt viņam nodarīto morālo kaitējumu 30 000 eiro (apmēram 21 084 latu) apmērā, taču tiesa prasību par morālā kaitējuma atlīdzību lielākajā tās daļā noraidīja, kompensācijā piešķirot 6 000 eiro (apmēram 4216 latu).

Iesniedzējs ar pieteikumu ECT vērsās 2003.gada 17.jūnijā, sūdzoties par cilvēka cieņu pazemojošiem apstākļiem Saldus rajona policijas pārvaldes īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, kurā viņš periodiski bija uzturējies kopā astoņas reizes.

Vīrietis apgalvoja, ka apstākļi izolatorā bija pazemojoši - gultas vieta uz cietas pamatnes, matracis netika izsniegts, bija zema līmeņa sanitārie apstākļi, uz iesniedzēja ķermeņa pēc atgriešanās Liepājas cietumā atrastas blusas un utis, viņam netika izsniegts personiskās higiēnas līdzeklis – zobu pasta, kā arī visu diennakti kamerā dega gaisma, ēdiens bija nepietiekamā daudzumā vai arī atdzisis.

Vērtējot iesniedzēja sūdzību pēc būtības, ECT norādīja, ka sūdzībā minētie apstākļi sakrīt arī ar Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejas secinājumiem par apstākļiem citos policijas īslaicīgās aizturēšanas izolatoros Latvijā minētajā laika posmā, kā arī atsaucās uz saviem nolēmumiem par līdzīgām sūdzībām no Latvijas.

Turklāt ECT atzina, ka iesniedzēja apgalvojumi par sliktajiem uzturēšanās apstākļiem sakrita arī ar citu Liepājā ieslodzīto personu liecībām par to, ka iesniedzējs no Saldus parasti atgriezās ar zilumiem uz sāniem, viņam bija utis un blusas.

Tādēļ ECT secināja, ka "apstākļi Saldus izolatorā pārsniedza minimālo ciešanu līmeni".

Šo spriedumu var pārsūdzēt, lūdzot to pārskatīt ECT Lielajā palātā 17 tiesnešu sastāvā.

2000.gada 13.novembrī Kuldīgas rajona policijas pārvaldē ierosināja krimināllietu par divu noslepkavotu vīriešu atrašanu Nītaurē. Tajā pašā dienā aizdomās par šī nozieguma pastrādāšanu tika aizturēts Petriks, kuru vēlāk arī ar tiesas sankciju apcietināja.

Izmeklēšanā tolaik noskaidrots, ka vīrietis 2000.gada 23.oktobrī bija pielietojis vardarbību pret mazgadīgu personu, atņēmis tai naudu, kā rezultātā Kuldīgas policijā bija ierosināta krimināllieta. Līdz ar to policija nolēma apvienot krimināllietas.

2000.gada 12.decembrī Petriks tika saukts pie kriminālatbildības par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, zādzību un laupīšanu. 2001.gada 24.septembrī Kurzemes apgabaltiesa Petriku atzina par vainīgu minētajos noziegumos, piespriežot viņam 15 gadu cietumsodu. Spriedums tika pārsūdzēts un, izejot visas tiesu instances, Petrikam stājās spēkā sods – brīvības atņemšana uz 13 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!