Foto: LETA
Ekspolitiķa Aināra Šlesera Jūrmalas īpašumā augošo priežu nokalšanu izraisījis mizgrauzis, par nule pabeigtās ekspertīzes rezultātiem informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāve Selva Šulce.

Dienestā bija vērsusies Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB), kuras pārstāvji bija pamanījuši, ka ekspolitiķa īpašumā, kurā jau ilgstoši mēģināts panākt apbūves atļauju, nokaltušas 15 priedes. Biedrība lūdza ekspertiem noteikt priežu nokalšanas iemeslus.

VMD ir apsekojis mežaudzi Upes ielā 1a un konstatējis, ka 0,07 hektāru platībā ir nokaltušas deviņas priedes, bet vēl piecu priežu vainagi ir skraji, kas liecināja par iespējamu šo koku veselības pasliktināšanos. Sakņu un stumbra bojājumus kokiem nekonstatēja.

Koku vainaga augšējā daļā konstatēta agresīva priežu kaitēkļa - galotņu sešzobu mizgrauža - invāzija, kas arī ir izraisījusi koku nokalšanu, norādījis VMD.

Tāpat nokaltušajos kokos konstatētas vēl dažādu citu kaitēkļu, galvenokārt priežu lūksngraužu un vairāku koksngraužu sugu pēdas, bet šie kaitēkļi nav uzskatāmi par koku nokalšanas cēloni, bet gan ir sekas koku nokalšanai.

Dienests skaidro, ka Šlesera īpašuma kokos kaitēklis iemitinājies, visticamāk, no apmēram trīs kilometru attālumā esošās platības, kur 2008.gadā noticis ugunsgrēks. Iespējams, kaitēklis savairojies aptuveni 14 hektārus plašajā izdegušajā teritorijā.

"Vārguļojošās un nokaltušās priedes no degušās platības netika izvāktas līdz pat 2011.gadam, tas veidojās par labu bāzi koku kaitēkļiem, līdz ar to galotņu sešzobu mizgrauzim bija iespēja savairoties un pēc tam apdraudēt veselās apkārtnē esošās priedes," secinājis VMD.

Jau vēstīts, ka uzņēmējam un bijušajam politiķim Šleseram piederošajā īpašumā Jūrmalā, Upes ielā 1a, nokaltušas apmēram 15 priedes, novērojuši Jūrmalas aizsardzības biedrības aktīvisti. Viņi lūdza VMD noskaidrot koku bojāejas cēloņus, paužot arī gatavību apmaksāt izpētes izdevumus, jo ir norūpējusies par iespējamu citu koku bojāeju kāpu teritorijā.

Valdība 2010.gadā pēc Šlesera lūguma atļāva veikt zemes transformāciju viņa īpašumā Upes ielā, lai gan samazināja tā apmēru, taču tas nozīmēja, ka Šlesers varēja prasīt atļauju koku izciršanai, lai uzbūvētu privātmāju un saimniecības ēku kompleksu kāpu aizsargjoslā. Jūrmalā bija plānots izcirst 76 kokus, tostarp vērtīgas priedes.

Taču JAB valdības lēmumu pārsūdzēja tiesā un uzvarēja. Valdība nolēma tālāk netiesāties, savukārt Šlesers publiski apliecināja, ka cīnīsies par tiesībām apbūvēt savu īpašumu Jūrmalā kāpu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!