Iespējams, valsts kontroliere Inguna Sudraba darbojas "savu draugu interesēs", trešdien žurnālistiem pēc Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes paziņoja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LP/LCC).
Komisijas sēdē tika izskatīts jautājums par Valsts kontroles (VK) revīziju Latvijas Pastā (LP).

Kā skaidroja ministrs, pirms mēneša VK vadība vērsusies Satiksmes ministrijā ar lūgumu sniegt informāciju par komerciāliem jautājumiem, kuriem nav nekāda sakara ar VK funkcijām.

Sudraba lūgusi Satiksmes ministriju sniegt informāciju par to, kāds progress panākts kravas autotransporta stāvlaukuma būvniecībā Latvijas-Krievijas pierobežā, kā arī kādus piedāvājumus izteikuši Somijas koncerns "Containership" un Krievijas AS "Konteineru kravu pārvadājumu centrs "TransContainer"" attiecībā uz konteineru pārvadāšu pa dzelzceļa līniju virzienā uz Maskavu.

Satiksmes ministrs norādīja, ka nākotnē plānots efektīvāk attīstīt konteineru pārvadājumus pa dzelzceļu, atslogojot pārvadājumus pa autoceļiem.

Šlesers izteica pieļāvumu, ka Sudraba rīkojas "savu draugu interesēs, kuriem pierobežā ir zemes īpašumi, lai uzzinātu ar uzņēmējdarbību saistītu informāciju". Par Sudrabas interesi viņš informējis premjeru.

Kā sacīja Sudraba, viņas rīcībā nav informācijas, ka viņai ir draugi, kuriem pierobežā ir zeme. Ja Šlesers teicis, ka zina tādus draugus, tad jājautā viņam, ko viņš ar to domājis.

Komentējot VK pārbaudi LP ēkas iznomāšanas lietā, Šlesers uzsvēra, ka reti kurš īpašums ir iznomāts tik izdevīgi, kā LP centrālā ēka. Nomnieks par ēkas izmantošanu maksā 180 000 latu mēnesī plus inflācijas procentu.

LP vadītājs Gints Škodovs norādīja, ka nekādas nelikumības nav notikušas un VK ir maldinājusi sabiedrību, sniedzot aprēķinus pēc principa "kas būtu, ja būtu".

"Vai vēl ir kāds īpašums, kur par tiesībām to īrēt uzreiz tiek samaksāti četri miljoni latu plus vēl katru mēnesi liela nomas maksa," retoriski jautāja LP ģenerāldirektors.

Šlesers saistībā ar VK rīcību sola vērsties Ģenerālprokuratūrā. "Kā minimums" Sudrabai būs jāatvainojas, ja viņa nespēs pierādīt VK sniegtās informācijas patiesumu.

"VK informācija par iespējamajiem pārkāpumiem ir vairāk nekā neprecīza," sacīja satiksmes ministrs.

VK revīzijā secinājusi, ka LP, noslēdzot līgumu ar SIA "Attīstības aģentūra" par īpašuma Rīgā, Stacijas laukumā 1, iznomāšanu, rīkojies nesaimnieciski, zaudējot divus miljonus latu.

Konkursu par nekustamā īpašuma nomu rīkoja LP.

Satiksmes ministrija un LP noraida VK pārmetumus.

Šonedēļ Šlesers pauda viedokli, ka VK un tās vadītāja ir nostājušies kāda ekonomiska grupējuma pusē un vēlas no valsts iestādēm iegūt slepenu, VK rīcībā neesošu informāciju, tādējādi palīdzot kādam grupējumam.

Satiksmes ministrs pie šāda secinājuma nonācis, jo VK uzdevusi jautājumus, kas, pēc ministra domām, neattiecas uz VK kompetences jomu, piemēram, par paveikto Latvijas un Krievijas robežšķērsošanas jautājumu risināšanā un rindu uz abu valstu robežas mazināšanu. Pēc Šlesera domām, VK vāc informāciju par jautājumiem, kas nav saistīti ar tās kompetenci, kādas ekonomiskās grupas interesēs.

Savukārt Sudraba Šlesera darbības saistīja ar VK revīzijā konstatēto nesaimniecisko rīcību ar LP centrālās ēkas iznomāšanu.

Pēc Sudrabas domām, Šlesera aktivitātes saistāmas tieši ar VK atklāto LP ēkas jautājumā. Ministrs šo Satiksmes ministrijas un VK saraksti nolēmis skaļi publiskot tikai dienā, kad tiek publiskots arī VK revīzijas secinājums.

Sudraba kategoriski norobežojas no Šlesera izteikumiem, ka pārstāv kāda ekonomiskā grupējuma intereses.

"Vienīgais ekonomiskais grupējums, kuru es pārstāvu, ir Latvijas tauta, kurai patlaban nav tie labākie laiki, pateicoties šādiem politiķiem, kas nepilda savus pienākumus," sacīja Sudraba.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) žurnālistiem sacīja, ka Šleseram jāreaģē un jāizvērtē VK revīzijas rezultāti par LP centrālās ēkas iznomāšanu.

Kalvītis uzsvēra, ka izveidojusies situācija tieši skar Šlesera ministrijas sfēru, tāpēc ministram ir "konsekventi jāreaģē" uz šo lietu un jāveic pārbaude. Arī kopējā LP finansiālā situācija patlaban nav spīdoša, norādīja valdības vadītājs.

"Ja Šlesers nerīkosies, rīkošos es un uzdošu šos jautājums," uzsvēra premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!