Foto: LETA
Partijas LPP/LC līderis un frakcijas "Par labu Latviju" deputāts Ainars Šlesers trešdien telefonsarunā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru norādījis, ka prezidentam un šī amata kandidātam būtu skaidri jāpaziņo sava nostāja par viendzimuma partnerattiecībām, un, ja prezidents izšķirsies tās atbalstīt, Šlesers aicinās PLL frakciju mainīt viedokli un prezidenta vēlēšanās balsot pret Zatleru.

Šlesers ceturtdien žurnālistiem norādīja, ka iepriekš Zatlers par šo jautājumu bija atturīgs un nenostājās nevienā pusē, taču viņa trešdien paustais, ka valstij jāpalīdz risināt viendzimuma attiecību jautājumu, ir nostāšanās vienā pusē.

Tāpēc Šlesers nosūtījis Zatleram viņa rīcībā esošos 20 likumu grozījumus, ko sagatavojusi seksuālo minoritāšu un viņu atbalstītāju biedrība "Mozaīka", un tagad gaidīs skaidru prezidenta vērtējumu par tiem.

Šlesers arī pieļāva, ka prezidents trešdien šo atbalstu partnerattiecībām paudis "Mozaīkas" un "Vienotības" izprovocēts. Šlesers norādīja – ja Zatlers izvēlēsies nostāties nevis "konservatīvo kristīgo vērtību, bet šo jauno partnerattiecību pusē", tad LPP/LC līderis aicinās ne tikai savu frakciju, bet visus Saeimas deputātus balsot pret Zatleru.

Šlesers uzsvēra, ka visos pārējos jautājumos viņa un Zatlera uzskati sakrīt, un domstarpības ir vienīgi šajā jautājumā, tāpēc arī Šlesers godīgi paužot savu nostāju.

PLL frakcija jau ceturtdien no rīta iesniegusi Saeimai Zatlera kandidatūru prezidenta amatam, un frakcijā šis jautājums joprojām nav pārrunāts.

Jau ziņots, ka prezidents Valdis Zatlers atzina, ka viņam nav zināms par konkrētu reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kas šobrīd būtu apspriešanā Saeimā, taču viņš norādīja, ka par normatīvo regulējumu būtu jādiskutē. "Ja dzīvē ir tāda realitāte un mēs visi to redzam, mēs neavarē aizvērt uz to acis – mums ir jārēķinās ar šo realitāti, un valstij jādomā, kā tā var palīdzēt šiem cilvēkiem, nevis vienkārši jāizliekas, ka viņu nav," sacīja prezidents. Viņš gan norādīja, ka tas, kas ir laulība, ir fiksēts Satversmē – tā ir savienība starp vīrieti un sievieti

Biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, sākusi sarunas ar politiskajām partijām par viendzimuma partnerattiecību reģistrēšanu, kas ļautu homoseksuāliem pāriem justies sociāli aizsargātiem. Šī iniciatīva jau izpelnījusies biedrības "No pride" protestu.

Sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem iecerēts pabeigt vasarā. Apvienība ir izstrādājusi partnerattiecību reģistrēšanas likumprojektu un izmaiņas arī vairākos citos likumos, kurus tas skar. Tajā nav paredzēta bērnu adoptēšana.

"Mozaīka" skaidro, ka seksuālās minoritātes Latvijā nerunā par iespējamo viendzimumu laulību, jo Satversme konkrēti nosaka, ka tā ir savienība starp vīrieti un sievieti, un piedāvātajā Partnerattiecību likumprojektā netiek runāts par bērniem un adopciju – tas attiecas uz mantiskiem jautājumiem.

Savukārt "Par labu Latviju" Saeimas frakcijas deputāts, partijas LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers iebilda pret šādu likumprojektu. Viņš uzskata, ka tas esot tikai pirmais solis tam, lai vēlāk viendzimuma partneri varētu panākt arī bērnu adopciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!