Apvienības Latvijas Pirmā partija/"Latvijas Ceļš" līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers uzskata, ka skandināvu bankām ekonomikas krīzes apstākļos jāuzņemas atbildība par savu līdzšinējo "bezatbildīgo politiku", tāpēc viņš rosinās ar likumu noteikt trīs gadu moratoriju "mājokļu atņemšanai", aizliedzot bankām atņemt ģimenēm uz kredīta nopirktus mājokļus.
Šlesers ar šādu ierosinājumu jau iepazīstinājis premjeru Ivaru Godmani, kurš esot gatavs atbalstīt šo ieceri. Par likumprojekta izstrādi pirmdien lems LPP/LC valde, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Šlesers.

Viņš atzina, ka pašreizējā situācijā šāds skarbs likums būtu jāpieņem mēneša laikā, lai neviena ģimene nebaidītos, ka tai tiks atņemts mājoklis. Šlesers atzina, ka bankas būs neapmierinātas ar šādu priekšlikumu, taču viņaprāt, bankām būs jāsamierinās, jo arī tām jāuzņemas atbildība par līdzšinējo kredītu politiku.

Šlesers piedāvā noteikt trīs gadu moratoriju uz ģimeņu izlikšanu no dzīvesvietas, ja tā ir vienīgā; aizliegt apgrūtināt kredītnosacījumus disciplinētiem maksātājiem - gan privātpersonām, gan uzņēmumiem; ieplūdināt banku labajos gados gūto peļņu atpakaļ Latvijas uzņēmējdarbībā, tādējādi stimulējot Latvijas ekonomiku un radot labvēlīgus nosacījumus, lai cilvēki varētu strādāt, pelnīt un nokārtot savas parādsaistības, informēja LPP/LC.

"Mēs zinām, ka daudzi Latvijā ir neapdomīgi aizņēmušies. Bet daudzi - un šeit es domāju bankas - ir arī neapdomīgi aizdevuši. Par Latvijas ekonomisko situāciju šodien vienlīdz atbildīgas ir arī bankas. No 2005 līdz 2008 gadam Skandināvu bankas Latvijā ir nopelnījušas 1,5 miljardus latu. Tad esiet lūdzu korekti pret tiem, kurus jūs esat ievilkuši kredītos!", savu iniciatīvu pamato LPP/LC līdzpriekšsēdētājs.

Šlesers pauda, ka pēdējo gadu laikā Latvijā ienākuši 14 miljardi latu dažādu investīciju gan uzņēmumu, gan privātpersonu projektiem, un skandināvu bankas "vienmēr runāja, ka tas ir viņu tirgus", taču krīzes apstākļos "izskatās, ka bankas negrib šīs problēmas risināt", jo pievēršas vairāk skandināvu tirgiem.

"Skandināvu bankām jāpiestāda rēķini par to, cik viņi bezatbildīgi rīkojušies, par to, ka dalījuši šo naudu, un tagad negrib risināt ar valdību kopā šīs problēmas," uzsvēra Šlesers.

Viņaprāt, bankām būs jāsamierinās ar trīs gadu moratoriju, lai ģimenes, kuras paņēmušas hipotekāros kredītus, nebaidītos palikt uz ielas. "Jo šie cilvēki reklāmas iespaidā ticēja, ka dzīve būs tāda, kā bankas stāstīja," bankas atbildību skaidroja Šlesers.

Viņš norādīja, ka ar likumu būs jāparedz, ka bankas arī nevarēs šī moratorija laikā vērsties pret kredītņēmējiem, uzliekot kādas sankcijas. Viņš arī uzsvēra, ka bankām būs jādomā, ka atbalstīt uzņēmējus, lai attīstītu ekonomiku, jāinvestē līdzekļi Latvijā. "Ja bankas nebūs tam gatavas, būs strīds," secināja Šlesers.

Pirmdien viņš plāno ar savām iecerēm iepazīstināt arī koalīcijas partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!