Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP) neredz iespēju, kā trešās UMTS/GMS mobilo telekomunikāciju licences izsolē var lobēt kāda intereses.
Ministrs, komentējot sabiedrības par atklātību "Delna" pausto viedokli, ka "izsolē par vienīgo uzvarētāju ar publiska politiska atbalsta palīdzību no Šlesera puses tiek virzīta ārzonā reģistrēta, īpašniekus neatklājoša un tikai īsi pirms izsoles Latvijā reģistrēta firma", šodien žurnālistiem sacīja, ka tiek rīkota izsole, nevis konkurss, līdz ar to licenci iegūs tā kompānija, kura piedāvās lielāko summu.

Šlesers norādīja, ka ar pretendentiem izsoles gaitā tiks iepazīstināta arī valdība un, ja kādam no uzņēmumiem radīsies pretenzijas, valdība varēs reaģēt.

"Process ir ļoti caurspīdīgs. Mēs vēlamies, lai tas ir vēl caurspīdīgāks un saprotamāks," sacīja ministrs.

Viņš norādīja, ka atbilstoši valdības pieņemtajam lēmumam Satiksmes ministrija (SM) izsoles procesā ir gatava sadarboties ar visām sabiedriskajām organizācijām, arī ar "Delnu", tomēr šī sabiedrība ne reizi neesot sazinājusies ar ministriju vai uzdevusi kādu jautājumu.

Viņaprāt, "Delnas" reakcija "nav īsti konstruktīva". Šlesers aicina organizāciju darboties un vērsties SM. "Esam gatavi dialogam ar visām ieinteresētajām pusēm," žurnālistiem sacīja ministrs.

Šlesers piebilda, ka viņa viedoklis no profesionāļu viedokļa atšķiras tikai tajā ziņā, ka viņš vēloties, lai operators ir reāls. SM esot bažas, ka Latvijā darbojošies mobilo sakaru operatori SIA "Latvijas mobilais telefons" un SIA "Tele2" varētu kavēt trešā operatora ienākšanu.

Arī SM valsts sekretāra vietnieks, izsoles komisijas priekšsēdētājs Guntis Mačs žurnālistiem pieļāva iespēju, ka pašreizējie operatori varētu nopirkt licenci "par sviestmaizi" un "pieturēt" frekvences. Tieši tādēļ, pēc viņa teiktā, no jaunā operatora tiek prasītas 150 miljonu eiro (103,8 miljonu latu) investīcijas. Tas, pēc SM aprēķiniem, ir minimālais slieksnis, lai jaunais operators spētu konkurēt ar pašreizējiem.

Kā informēja Mačs, pagaidām no sabiedriskajām organizācijām interesi par piedalīšanos izsoles procedūrā ir izrādījusi tikai Latvijas Telekomunikāciju asociācija, kas iepriekš iebilda pret izsoles nosacījumiem.

Kā ziņots, "Delna" ir nosūtījusi iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt trešās UMTS licences izsoles organizēšanu, jo organizācijai ir radušās aizdomas "par politisko korupciju jeb valsts nozagšanas mēģinājumu".

Kā ziņots, SM nolēmusi mainīt trešās UMTS/GSM mobilo telekomunikāciju licences izsoles nosacījumus, pretendentu pieteikšanās termiņu pagarinot līdz nākamā gada 25.februārim.

Nolemts arī veikt grozījumus attiecībā uz nepieciešamajām investīcijām, proti, pretendentiem tagad būs jāiesniedz konkrēts investīciju plāns par vismaz 150 miljonu eiro ieguldīšanu. Savukārt prasība gada laikā izveidot no pašreizējiem operatoriem neatkarīgu elektronisko sakaru tīklu visā Latvijā netiks mainīta.

Šlesers grozījumus izsoles nosacījumos ierosinās izskatīt Ministru kabineta ārkārtas sēdē pirmdien - 20.decembrī.

Iepriekšējā premjera Induļa Emša (ZZS) vadītā valdība trešās UMTS/GSM licences izsoles termiņu un jaunos nosacījumus apstiprināja 23.novembrī. Licences sākumcena noteikta 1,3 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!