Foto: DELFI
Pabalstu "griesti" pamudina tos, kas legāli saņem lielākas algas, iet "ēnu ekonomikā", trešdien LTV raidījumā "Labrīt, Latvija" sacīja "Par labu Latviju" Saeimas frakcijas deputāts, partijas LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers.

Šlesers norādīja, ka viņu pārsteidz valdības "nievājošā attieksme pret cilvēkiem, kas maksā nodokļus". "Viņiem pasaka - ja jums ir lielākas algas, ejiet ēnu ekonomikā," par priekšlikumu saglabāt vairāku pabalstu ierobežojumus līdz 2014.gada beigām sacīja deputāts.

"Ja mēs šādi attieksimies pret nodokļu maksātājiem, ēnu ekonomika turpinās palielināties," sacīja Šlesers, kuru nepārliecina arī argumenti, ka, pabalstu "griestus" atceļot ātrāk, varētu sabrukt sociālais budžets. "Ar tādu attieksmi, kā valdība strādā, protams, [sociālais] budžets sabruks, jo ēnu ekonomika Latvijā jau sasniegusi 50%," klāstīja deputāts.

Kā ziņots, trešdien sākas parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par prezidenta apturētajiem likumiem, kas paredzēja saglabāt sociālo pabalstu "griestus" līdz 2014.gada beigām.

Parakstu vākšana ilgs līdz 16.jūnijam, un šajā laikā pilsoņi varēs parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu par apturētajiem grozījumiem likumā "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam"", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu"" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"".

Vēlētāji varēs parakstīties par katra no trīs apturētajiem likumiem. Katram likumam parakstu vākšanas lapā būs atsevišķa parakstīšanās aile, un vēlētāji var atbalstīt visu apturēto likumu vai tikai kāda no apturētajiem likumiem nodošanu tautas nobalsošanai.

Lai par apturētajiem likumiem tiktu rīkota tautas nobalsošana, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem. Šāds atbalsts nepieciešams katram no apturētajiem likumiem.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) uzskata, ka Sociālo pabalstu "griestu" saglabāšana līdz 2014.gadam nav tik "sāpīga" kā citi iespējamie risinājumi sociālā budžeta sabalansēšana. Tuvākajos gados tiek prognozēts būtisks sociālās apdrošināšanas budžeta deficīts. 2011.gadā budžeta deficīts prognozēts 237,4 miljonu latu apmērā, bet 2012.gadā – 210,9 miljonu latu apmērā. Turklāt paredzams, ka 2013. un 2014.gadā situācija būtiski neuzlabosies.

Līdz ar to, apzinoties situācijas nopietnību un lai atrisinātu speciālā budžets īstermiņa problēmas, valdība šī gada martā nolēma pagarināt pabalstu ierobežojumus līdz 2014.gada beigām, un šo ieceri atbalstīja arī parlaments.

LM skaidro, ka noteiktie ierobežojumi paredz - ja pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 latu dienā (aptuveni 350 latus mēnesī), pabalsta summa, kas ir virs 11,51 latiem dienā, tiek samazināta par 50%. Vecāku pabalstu bez ierobežojumiem var saņemt tie cilvēki, kuriem alga pirms nodokļu nomaksas ir līdz 500 latiem. Ja alga ir no 501 līdz 3000 latiem, pabalsta ierobežojums ir sākot no 0,1% līdz 41,7% jeb no 0,35 santīmiem līdz 875 latiem.

Maternitātes pabalstu bez ierobežojumiem var saņemt tie cilvēki, kuriem bruto alga (pirms nodokļiem) ir līdz 431 latam. Ja bruto alga ir no 432 līdz 3000 latiem, pabalsta ierobežojums visa maternitātes perioda laikā ir sākot no 0,63 santīmiem līdz 4314,87 latiem.

Paternitātes pabalstu bez ierobežojumiem var saņemt tie cilvēki, kuriem bruto alga ir līdz 431 latam. Ja bruto alga ir no 432 līdz 3000 latiem, pabalsta ierobežojums visa paternitātes perioda laikā ir sākot no 0,05 santīmiem līdz 342,45 latiem.

Slimības pabalstu bez ierobežojumiem var saņemt tie cilvēki, kuriem bruto alga ir līdz 431 latam. Ja bruto alga ir no 432 līdz 3000 latiem, pabalsta ierobežojums vidēji slimības periodā ir sākot no 0,17 santīmiem līdz 1164,33 latiem.

Bezdarbnieka pabalstu bez ierobežojumiem tā piešķiršanas brīdī vidēji var saņemt tie cilvēki, kuriem bruto alga mēnesī bijusi līdz 609 latiem (cilvēkiem ar lielāku apdrošināšanas stāžu šī robeža ir zemāka, bet cilvēkiem ar mazāku apdrošināšanas stāžu – augstāka). Sākot no 610 līdz 3000 latiem, pabalsta samazinājums ir robežās no 0,38 santīmiem līdz 687,5 latiem.

Jau ziņots, ka 2009.gadā valdība nolēma no pērnā gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim ierobežot bezdarbnieka pabalsta un slimības pabalsta izmaksu, bet no pērnā gada 3.novembra līdz 2012. gada 31.decembrim - arī maternitātes un paternitātes pabalsta izmaksu, nosakot šiem pabalstiem "griestus" vidēji 350 latu mēnesī jeb 11,51 latu dienā, un pieskaitot 50% no summas, kas pārsniedz noteiktos "griestus".

Saeima nolēma pagarināt šos ierobežojumus un līdz 2014.gada 31.decembrim turpināt ierobežot izmaksājamo maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu un piešķiramā bezdarbnieka pabalsta apmēru.

Pēc Saeimas lēmuma 37 Saeimas deputāti, izmantojot Satversmē noteiktās tiesības, pieprasīja Valsts prezidentam apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem. Satversme paredz, ka prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!