Foto: LETA
Lai gan "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcija jau paguvusi iztaujāt abus tiesībsarga amata kandidātus –"Saskaņas centra" (SC) un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) atbalstīto Juri Jansonu un "Vienotības" virzīto Anitu Kovaļevsku, Jansonu tā aicinās uz tikšanos vēlreiz, jo LPP/LC līderis Ainārs Šlesers viņa iztaujāšanā nepiedalījās un nevarēja noskaidrot viņa viedokli par viendzimuma laulībām.

Šlesers ceturtdien Saeimas debatēs pēc aizejošā tiesībsarga Romāna Apsīša gada ziņojuma sacīja, ka svarīgi ir domāt arī par nākamo kandidātu.

Trešdien PLL frakcija tikusies ar Kovaļevsku, un Šlesers atzina, ka viņa atstājusi "ļoti profesionāla cilvēka iespaidu". "Bet man viņai bija viens jautājums, kas man personīgi bija svarīgs, lai varētu pieņemt lēmumu, vai viņu varētu vēlēt par tiesībsargu. (…) Runa ir par procesu, kas ir saistīts ar viendzimuma laulībām," sacīja Šlesers.

"Man ir svarīgi, vai tiesībsargs konkrētajā jautājumā nostāsies skaidrā pozīcijā," klāstīja politiķis, kuram šķiet, ka viendzimuma laulību jautājums kļūs aizvien aktuālāks Latvijā. "Lielākā daļa Eiropas veco valstu jau ir salūzušas un piekritušas tam, ka viendzimuma laulības ir jālegalizē, un man šķiet, ka tiesībsargam būs skaidri jāpauž sava pozīcija, kurā pusē viņš stāv," apgalvoja Šlesers.

Šlesers klāstīja, ka "šodien mēs gribam aizstāvēt tradicionālās, kristīgās vērtības, tātad ģimenes vērtības". Kovaļevskai viņš trešdien vaicājis, kurā pusē viņa nostāsies, kad būs divas izvēles – "nostāties par tradicionālajām ģimenes vērtībām vai par viendzimuma laulībām". "Viņa neteica, ka viņa nostāsies kādā no šīm pusēm, viņa teica - jā, bet mums jāskatās, ko saka Eiropa," klāstīja Šlesers.

Šlesers pauda bažas par to, ka iecietības aizstāvji Eiropā "iznīcināja" bijušo Itālijas kultūras ministru Roko Butiljoni, kurš "stingri iestājas par kristīgajām un ģimenes vērtībām" laikā, kad bija kandidāts uz Eiropas komisāra amatu. Butiljone tolaik starp citiem izteikumiem arī klāstīja, ka homoseksuālisms ir grēks, kā dēļ vairāki politiskie spēki iestājās pret viņa kandidatūru, ko Itālija rezultātā atsauca.

"Man gribētos dabūt skaidru atbildi no tiesībsarga kandidātiem, kurā pusē viņi nostājas, vismaz lai es atdotu savu balsi, tas ir svarīgi," apgalvoja Šlesers. Viņš skaidroja, ka tāpēc PLL frakcija nolēma nākamtrešdien vēlreiz aicināt Jansonu,"lai parunātu tieši par šo tēmu – kurā pusē viņš stāv". "Izejot no tā, kurā pusē katrs no šiem tiesībsargiem nostāsies, tāda būs arī mūsu partijas un apvienības pozīcija," apgalvoja PLL deputāts.

Jau vēstīts, ka opozīcijā esošā apvienība SC oficiāli izvirzījusi tiesībsarga amatam Rīgas Slimokases bijušo vadītāju un tagadējo likvidatoru Juris Jansonu. Arī valdības koalīcijā esošā ZZS sola atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts. Savukārt "Vienotība" nolēma virzīt amatam Administratīvās rajona tiesas tiesnesi Kovaļevsku.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) vēlāk apgalvoja, ka "Vienotības" rīcībā ir pierādījumi, ka patiesībā Jansons ir ZZS kandidāts, kas tiekot "bīdīts" ar SC rokām, un atbalsts viņam skaidrojams ar "politisko tirgu".

"Vienotība" pirms nedēļas koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka patiešām, pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā iepriekš netika panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram februārī paliek 72 gadi, paziņoja, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!