Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers ir pārsteigts par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) paziņojumu par ministrijas bezdarbību, pētot “Latvijas dzelzceļš” (LDz) bijušās valdes atalgojuma jautājumu, un lūgs premjeram noskaidrot, vai KNAB rīkojies likumīgi “noveļot uz ministrijas pleciem” sarežģītas pārbaudes veikšanu.
KNAB secināja, ka LDz ģenerāldirektors Andris Zorgevics un LDz valdes locekļi saņēmuši lielāku atalgojumu, nekā to pieļāva spēkā esošie normatīvie akti, taču četru mēnešu laikā nav saņēmis atbildes no ministrijas par revīziju LDz atalgojumu lietā. Piektdien KNAB nosūtījis vēstuli premjeram ar lūgumu veikt kontroli pār KNAB nosūtīto pieprasījumu izpildi, lai novērstu Satiksmes ministrijas amatpersonu bezdarbību, kas kaitē KNAB tiešo funkciju izpildei. Arī Šlesers sūtīs vēstuli premjeram, lūdzot noskaidrot, “vai KNAB, kura tiešās funkcijas ir atklāt un novērst noziedzīgos nodarījumus un veikt pirmstiesas izmeklēšanu, noveļot uz SM pleciem apjomīgas un sarežģītas pārbaudes veikšanu, kura prasa gan iespaidīgus laika, gan finanšu resursus, ir rīkojies atbilstoši likumam. Tāpat ministrs vēlas noskaidrot, vai KNAB sev piešķirtās tiesības neizmanto kādu citu, plašākai sabiedrībai nezināmu, mērķu sasniegšanai,” informē ministrijā.

“Ja KNAB ir pamatotas aizdomas par nopietniem likumpārkāpumiem, tad nav skaidrs, kādēļ netiek ierosināta krimināllieta, un kādā veidā SM veiktās pārbaudes var kavēt lietas ierosināšanu,” norāda satiksmes ministrs.

“Izbrīnu rada fakts, ka KNAB, kurš līdz šim pamatoti baudījis sabiedrības uzticību, šoreiz cenšas tendenciozi pasniegt līdz galam nepārbaudītu informāciju. Tas vieš aizdomas par galvenā valsts korupcijas apkarotāja politisko neitralitāti” norāda satiksmes ministrs.

SM Iekšējā audita departaments, LDz auditori un auditorkompānija “Ernst &Young” ir veikuši pārbaudes par LDz bijušā valdes priekšsēdētāja Zorgevica un valdes locekļu atalgojumu, pēc tam pārbaužu rezultāti izvērtēšanai iesniegti vairākām juridiskajām firmām. Tas apliecina, ka SM ir veikusi visas nepieciešamās pārbaudes, turklāt vēl vairāk kā KNAB norādījis.

SM un ministrs personīgi vienmēr ir iestājušies par atklātību un nepieciešamību izmeklēt jebkuras pamatotas aizdomas, taču šoreiz KNAB rīcība, tā vietā, lai sagaidītu noteiktos termiņus, trīs dienas iepriekš iesaistot premjeru un medijus, šķiet neizprotama, īpaši ņemot vērā veicamā darba apjomu.

KNAB vēstulē, kas nosūtīta 27.jūlijā, pieprasīts pārbaudes atzinumu nosūtīt KNAB līdz 5.septmebrim, atbildes vēstule ir sagatavota un pirmdien nosūtīta.

KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs, savukārt, ir pārsteigts par Šlesera “vēlmi maldināt sabiedrību, noliedzot faktu, ka Satiksmes ministrija četru mēnešu laikā nav uzskatījusi par nepieciešamu sniegt jebkādu informāciju saistībā ar maijā nosūtīto KNAB lūgumu veikt revīziju par LDz amatpersonu atalgojuma atbilstību likumdošanai”.

“Izbrīnu rada fakts, ka satiksmes ministrs cenšas maldināt sabiedrību, tendenciozi pasniedzot nepatiesus faktus, un diskreditēt KNAB, apšaubot tā politisko neitralitāti”, norāda KNAB priekšnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!