Ministru prezidenta biedrs Ainars Šlesers nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam ar aicinājumu izvērtēt iespēju vērsties tiesā, lai uzliktu arestu AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) akcionāru grupai piederošajām AS "Ventspils nafta" (VN) akcijām un "tādējādi novērstu iespējamo situāciju, kad valstij tiek nodarīti ievērojami zaudējumi".
Kā informēja Ministru prezidenta biedra birojs, šādu aicinājumu Šlesers izteicis sakarā ar šodien masu medijos ziņoto, ka ārpusbiržas tirgū noticis darījums, kurā īpašnieku mainījuši 9,18% VN pamatkapitāla.

Ministru prezidenta biedrs uzskata, ka akciju īpašnieku maiņa laikā, kad Iekšlietu ministrija, prokuratūra un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir uzsākuši VN privatizācijas norises likumības pārbaudi, apstiprina aizdomas par iespējamām nelikumībām VN privatizācijas gaitā un rada bažas, ka pašreizējie akcionāri varētu veikt pasākumus nolūkā iespējami apgrūtināt lietas apstākļu noskaidrošanu un iespēju panākt tiesisku risinājumu šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Šlesers saņēma materiālus par iespējamiem pārkāpumiem VN privatizācijas pirmajā kārtā. Materiāli tika nodoti premjeram, kurš tos iesniedzis izvērtēšanai tiesībsargājošajās institūcijās.

Šajos slepenajos dokumentos apšaubīta "Ventspils naftas" (VN) privatizācijas likumība un, pēc laikraksta "Diena" ziņām, piedāvāti divi prasību pieteikumu projekti tiesām. Viens no tiem adresēts Kurzemes apgabaltiesai ar prasību atzīt visus VN privatizācijas līgumus, kas slēgti starp valsti (Privatizācijas aģentūru (PA)) un LNT, par spēkā neesošiem un samaksāt zaudējumus 75,5 miljonu latu apjomā.

No prasības pieteikuma projekta Kurzemes apgabaltiesai izriet, ka prasītājs tiesā būtu vai nu Ekonomikas ministrija, vai Ministru kabinets, bet atbildētājs - VN un LNT. Kā prasības nodrošinājumu tiesa tiktu lūgta aizliegt LNT atsavināt vai apgrūtināt tai piederošās VN akcijas. Atbilstoši projektam līdzīgu aizliegumu tiktu lūgts noteikt arī VN izpildinstitūcijām, lai rīkotos ar uzņēmuma mantu un VN piederošajām naftas vadu uzņēmuma "LatRosTrans" kapitāla daļām.

VN privatizācijas pirmajā kārtā saskaņā ar 1997.gada aprīļa beigās apstiprinātajiem uzņēmuma privatizācijas noteikumiem VN pašreizējais akcionārs LNT iegādājās valsts kapitāla daļas uzņēmumā "LaSaM", kurš vēlāk tika pievienots VN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!