Šogad nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmē kartupeļu ražas Latvijas lauksaimniekiem padevušās sliktas, līdz ar to kartupeļu cena tirgos ir ievērojami augstāka nekā citugad - vidēji Latvijā septembra vidū tā sasniedza Ls 0,16 kilogramā. Kā atzina Mārketinga padomes direktore Ingūna Gulbe, tik augstas, kā šogad, kartupeļu cenas tirgos nav bijušas kopš 1997.gada.
AS "Rīgas Centrāltirgus" preses sekretārs Andris Pētersons informēja, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, kartupeļu cenas kilogramā gan Centrāltirgū, gan Vidzemes, gan Āgenskalna tirgū ir par Ls 0,06 augstākas. Ja pērn labus kartupeļus varēja nopirkt par Ls 0,12 kilogramā, tad šogad par tādu cenu var nopirkt mazākus un ne tik labus kartupeļus.

Tirgos kartupeļus olas lielumā jeb tā saucamos "cūku kartupeļus" var iegādāties par Ls 0,06 kilogramā, vidēja lieluma kartupeļus - par Ls 0,16, bet vislielākos kartupeļus - par Ls 0,18. Kartupeļu cena ir atkarīga nevis no šķirnes, bet gan no tupeņu lieluma. Kopumā Centrāltirgū patlaban ar kartupeļiem tirgojas aptuveni 20 pārdevēji, bet brīvas vietas varētu būt vēl aptuveni tikpat tirgotājiem.

Kā norādīja Gulbe, ņemot vērā kartupeļu augsto cenu tirgos, iespējams, Latvijā palielināsies to imports. Viņa gan piebilda, ka ievestais apjoms nevarētu būt pārāk liels, jo lielākajai kartupeļu importētājvalstij - Polijai - šogad lielo plūdu dēļ arī ražas nav padevušās.

Latvijas profesionālajiem kartupeļu audzētājiem, kas sliktajos laika apstākļos nepārtraukti migloja tupeņus, lai neizplatītos kartupeļu puve, šogad ir laba raža. Viņi to arī izmantošot, lai labi nopelnītu kartupeļu cenu starpību dēļ.

Kā prognozēja Gulbe, lauksaimnieki, novērojot, ka šogad ar kartupeļiem var labi nopelnīt, pavasarī iestādīs lielas platības, līdz ar to nākamgad, ja būs labi laika apstākļi, var rasties kartupeļu pārprodukcija. Kā jau ziņots, šogad karsto laika apstākļu dēļ kartupeļu laksti izauga milzum lieli, salīdzinot ar kartupeļu bumbuļiem, kas nenobrieda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!