Foto: LETA
Par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu notiesātajam Artūram Milleram, kurš bija izbēdzis no slimnīcas "Ģintermuiža" teritorijas, nav piemēroti īpaši brīvības ierobežojumi, izņemot piespiedu ārstēšanu, tāpēc slimnīca lūgs tiesu pārskatīt drošības līdzekli.

Par to informēja VSIA "Slimnīca "Ģintermuiža"" valdes priekšsēdētājs un galvenais ārsts Uldis Čāčus. Psihiatriskās slimnīcas vadītājs skaidroja, ka gluži nepieskatīts 1987.gadā dzimušais pacients nebija, taču slimnīcā, pēc līdzšinējā tiesas lēmuma, viņš atrodas piespiedu ārstēšanā, taču ne ieslodzījumā.

"Mēs esam vispārēja tipa slimnīca, un viņam tikai piemērota piespiedu ārstēšanās, - te viņš ārstējas kā parasts pacients, kurš drīkst doties pastaigā pa slimnīcas teritoriju. Protams, viņu pavada personāls, taču tās ir pusmūža sievietes, nevis trenēti policisti ar rokudzelžiem. Slimnīcas teritorija nav slēgta tipa, tāpat šajā gadījumā logiem nav restu un pacients netiek saslēgts rokudzelžos, kam iebilst cilvēktiesību aizstāvji," skaidroja Čāčus.

Slimnīcas vadītājs informēja, ka saistībā ar 5.aprīļa izbēgšanu slimnīca iesniegs tiesai lūgumu pārskatīt šā pacienta režīmu, paredzot stingrāku brīvības ierobežošanu.

"Šajā gadījumā īsti nav pamata arī ažiotāžai. Šie cilvēki tik ātri neiziet no līdzsvara, ja vien ilgstoši nav bijuši bez nepieciešamajām zālēm, taču šajā gadījumā vīrietis joprojām bija medikamentu iedarbībā," skaidroja galvenais ārsts.

Kā ziņots, Jelgavas psihiatriskās klīnikas "Ģintermuiža" teritorija, ko ceturtdien, 5.aprīlī, patvaļīgi atstāja 1987.gadā dzimušais par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu notiesātais Millers, nav bijusi noslēgta, informēja Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienests.

Kā pārliecinājusies LTV, klīnikas teritorijai ir divi vārtiņi, caur kuriem iespējams brīvi pārvietoties. Pastaigas pa slimnīcas parku notiek personāla pavadībā, tomēr slimniekiem atļauts smēķēt ārpus telpām, un, visticamāk, šo iespēju Millers izmantojis, lai aizbēgtu.

LTV norāda, ka ap slimnīcu izvietotas vairākas novērošanas kameras, tomēr tās nenoklāj visu teritoriju.

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā ap plkst.23 Valsts policijas darbiniekiem Milleru izdevās atrast kādā dzīvoklī Rīgā, Maskavas ielā.

Millers ir narkomāns, kurš 2008.gada 9.maijā Rīgā, Dārziņos, izdarīja zvērīgu slepkavību, taču cietumā ieslodzīts netika, jo ekspertīzē tika atzīts par nepieskaitāmu. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, noslepkavotajam vīrietim, iespējams, ar zāģi bija nozāģēta galva, kura vēlāk iemesta ugunskurā. Turklāt mirušajam bija uzšķērsts vēders, bet iekšējie orgāni izmētāti pa dārza mājiņu.

Policija noskaidroja, ka nogalinātais bija agrāk tiesāts 1951.gadā dzimis vīrietis. Iespējamais slepkavības pastrādātājs tika aizturēts 12.maijā. 9.maijā aizdomās par līdzdalību nežēlīgajā slepkavībā policijas darbinieki aizturēja arī nogalinātā dzīvesbiedri. Izmeklēšanas laikā policijas darbinieki noskaidroja, ka aizturētā ir slepkavības lieciniece, taču, lai slepkava viņu nenogalinātu, sievieti paturēja policijas uzraudzībā. Pēc 1987.gadā dzimušā vīrieša aizturēšanas policija liecinieci atbrīvoja.

Millers arī līdz šai aizturēšanai agrāk jau divas reizes bija tiesāts, un tiesa viņam norīkoja tiesu psihiatrisko ekspertīzi. Millers savu vainu slepkavības izdarīšanā tiesai atzina. Savukārt Millera advokāts Zigfrīds Berezovskis tiesā skaidroja, ka apsūdzētais slepkavību izdarījis narkotiku reibumā. "Jauns cilvēks, nepārdomāta rīcība, nepareizi draugi," sacīja Berezovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!