Foto: stock.xchng

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā nogādāta sieviete, kura saindējusies ar tvana gāzi, portālu "Delfi" informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Sieviete, iestājoties vēsākam laikam, bija ieslēgusi autonomās apkures sistēmu. "Sākas apkures sezona, līdz ar to, ņemot vērā iepriekšējo gadu statistiku, prognozējam, ka šādu pacientu skaits Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kuri ir saindējušies ar tvana gāzi, tikai pieaugs," prognozē anesteziologs – reanimatologs Roberts Stašinskis. Vidēji gada laikā slimnīcā nonāk 100 šādi pacienti un ir arī tādi, kuri saindēšanās dēļ mirst.

Stašinskis norāda, ka vairumā gadījumu šādas saindēšanās apstākļi ir saistīti ar ugunsgrēkiem, tomēr regulāri ir situācijas, kad galvenās aizdomas krīt uz autonomajām apkures sistēmām. "Nereti tie ir gāzes apkuras katli, no kuriem kaut kādu nenoskaidrotu iemeslu dēļ dzīvoklī ieplūst tvana gāze, kā rezultātā cilvēki saindējas," norada mediķis.

Ārsts atgādina, ka tvanam, kas ir indīga un toksiska gāze, nav ne smakas, ne krāsas, ne garšas, tāpēc pamanīt tā klātbūtni bez īpašiem detektoriem praktiski nav iespējams. Pirmie simptomi var būt galvassāpes, nogurums, slikta dūša, vemšana un caureja, ko cilvēki biežāk asociē ar kādu citu problēmu. Tāpēc īpaši svarīgi ir veikt regulāras apkures sistēmas pārbaudes, to uzticot tikai sertificētiem meistariem, lai neriskētu ar savu dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!