Aizvadītajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) vērsās sieviete, kurai bija radušās aizdomas, ka viņa kopā ar bērniem uzturā lietojusi zaļo mušmiri.

Apēstās sēnes sugas identificēšanai ārsti nekavējoties piesaistīja vairākus ekspertus, pirmo reizi īstenojot operatīvu sadarbību ar citām institūcijām, portālu "Delfi" informē Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Zaļā mušmire ir indīgākā sēne pasaulē. Vēršoties RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikā, sieviete klāstīja, ka pirmo reizi mežā lasījusi čigānietes. Pēc to ēšanas internetā uzgājusi sēņu bildes un tādējādi radās aizdomas, ka, iespējams, salasījusi un ēdusi zaļās mušmires. Sieviete nogādāta RAKUS, bet viņas abas nepilngadīgās meitas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

"Ierodoties slimnīcā, sievietei nebija simptomu, kas liecinātu par saindēšanos. Tas neļāva atviegloti uzelpot, jo pirmie saindēšanās simptomi var parādīties 12 līdz 24 stundas pēc zaļās mušmires lietošanas uzturā," skaidro RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas toksikologs Roberts Stašinskis. Toksikologs norāda, ka toksiskās vietas, ko satur zaļā mušmire, izraisa neatgriezeniskus aknu un nieru bojājumus. Šo sēņu lietošana uzturā neārstējoties vairāk nekā 60 % gadījumu beidzas ar nāvi.

Sievietes apēstās sēnes identificēšanai, RAKUS toksikologi talkā aicināja Dabas muzeja un Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra Tiesu toksikoloģijas laboratoriju. Mikologi jeb sēņu speciālisti rūpīgi pārskatīja ģimenes ēsto sēņu zupu, sēņu atliekas, kas palikušas pēc tīrīšanas, savukārt ārsti Tiesu toksikoloģijas laboratorijai nosūtīja zaļās mušmires paraugu toksikoloģiskās analīzes veikšanai. Gan mikologu sniegtais slēdziens, kā arī toksikologu noskaidrotais apliecināja, ka ģimene uzturā zaļo mušmiri nebija lietojusi.

RAKUS toksikologs Stašinskis gan norāda, ka šāda veida sadarbība starp institūcijām notikusi pirmo reizi. Ārsts pateicas gan Dabas muzeja speciālistiem, gan arī Tiesu toksikoloģijas laboratorijas ekspertiem par atsaucību un ātro reakciju.

Septembrī RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikā sniegta palīdzība trīs pacientiem, kuri saindējušies ar sēnēm. Rīgas Austrumu slimnīcas ārsti aicina nelietot uzturā sēnes, ko labi nepazīsti.

RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnika ir vienīgā klīnika Latvijā, kura specializējusies akūtu toksikoloģisku un sepses pacientu ārstēšanā, sniedzot palīdzību 24 stundas diennaktī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!