Foto: Shutterstock
Covid-19 infekcijas izplatīšanās un ar to saistītie zāļu piegāžu traucējumu pierādīja, ka stacionārajām ārstniecības iestādēm ir nepieciešams iepirkt medikamentus ne tikai aktuālā mēneša patēriņam, bet vismaz trīs mēnešu patēriņam, tāpēc turpmāk zāles tiks iegādātas šādam periodam, otrdien lēma valdība.

Tādējādi ārstniecības iestādēm nepieciešamais finansējums zāļu iegādei nemainās, taču organizatoriski tiek mainīta pieeja, kādā darbībai nepieciešamās zāles tiek iepirktas.

Stacionārajām ārstniecības iestādēm būs vieglāk organizēt savas darbības nodrošināšanu, jo, kā norāda Veselības ministrija (VM), tām būs pieejami zāļu krājumi trīs mēnešu patēriņam, tādējādi nodrošinoties pret neprognozējamiem zāļu piegāžu traucējumiem.

Zāļu iegāde uzreiz trīs mēnešu patēriņam mazina arī slogu, kas rodas iegādi organizējot mazākam laika periodam.

Vienlaikus Veselības ministrija skaidro, ka prakse ir pierādījusi, ka arī ārstniecības iestādēm, kurām ir slēgta tipa aptieka, atsevišķos gadījumos nav iespējams pilnībā nodrošināt slimnīcas vajadzības un nepieciešams lūgt citas ārstniecības iestādes palīdzību zāļu pieejamības nodrošināšanā.

Ņemot vērā dažādu slimnīcu slēgta tipa aptieku specializāciju un atsevišķas specifiskas zināšanas zāļu pagatavošanā, kā arī vispārēju zāļu pieejamības uzlabošanu slimnīcu līmenī, ir nepieciešams precizēt esošo regulējumu, nosakot, ka arī pēc ārkārtas situācijas beigām slēgta tipa aptieka ir tiesīga iegādāties zāles no citas ārstniecības iestādes slēgtas aptiekas, nepārtraucot šobrīd ārstniecības iestādēs esošo pacientu terapiju ar zālēm, kas šobrīd tiek iegādātas citas ārstniecības iestādes slēgta tipa aptiekā.

Tādējādi tiek prognozēts, ka slēgta tipa aptiekām mazināsies administratīvais slogs, jo zāles būs iespējams iepirkt no citas slēgta tipa aptiekas.

Attiecībā uz ambulatorajām ārstniecības iestādēm, kurās ir slēgta tipa aptieka, piemēram, dienas stacionāri, jaunais tiesiskais regulējums ļaus veidot zāļu krājumus arī ilgākam patēriņam nekā viens mēnesis. Šādas tiesības tiek paredzētas arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Kā ziņots, Zāļu valsts aģentūras apkopotie dati liecina, ka aprīlī lieltirgotavas Latvijā realizējušas medikamentus par kopumā 29,47 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 32,42% mazāk nekā šī gada martā un par 9,87% mazāk nekā 2019.gada aprīlī.

Kopumā lieltirgotavas aprīlī Latvijā pārdevušas 3,25 miljonus medikamentu.

Martā zāļu lieltirgotavas Latvijā bija pārdevušas 5,66 miljonus medikamentu par 43,61 miljoniem eiro bez PVN, kas ir par 31,85% vairāk nekā šī gada februārī un par 27,70% vairāk nekā 2019.gada martā.

Tikmēr vispārēja tipa aptiekām aprīlī tika pārdoti 2,97 miljoni medikamentu 25,68 miljonu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!