Foto: LETA
Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēdē ceturtdien uzdots reģionālajām un universitātes slimnīcām no piektdienas, 30. oktobra, uzdod turēt brīvu gultu fondu 15% apmērā, kā arī veidot tranzīta nodaļas, preses konferencē sacīja VOMK priekšsēdētāja Daina Mūrmane-Umbraško.

Tranzīta nodaļās uzturas pacienti līdz brīdim, kad uzzina, vai viņiem Covid-19 tests ir vai nav pozitīvs, skaidroja Mūrmane-Umbraško.

Viņa atklāja, ka dažās slimnīcās tas jau tiek darīts, kā piemēru nosaucot Liepājas slimnīcu.

Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka ir ļauts pašām slimnīcām lemt, kā nodrošināt šo gultu fondu, lai pārstrukturētu nodaļas un varētu uzņemt arī neatliekamos pacientus.

Netiek centralizēti noteikts, ka visām slimnīcām būtu jāaptur kādi pakalpojumi, kā tas tika darīts pavasarī, bet šobrīd šis jautājums jārisina katrai slimnīcai, ņemot vērā savu pacientu plūsmu un citus faktorus.

Tāpat viņa norādīja, ka sēdē ir lemts, ka vairākas ambulatorās ārstniecības iestādes noteiks konkrētus laikus un vietas, uz kurām var pierakstīties Covid-19 pozitīvie pacienti veikt kādu viņiem nepieciešamu veselības aprūpes pakalpojumu.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, kāpēc slimnīcu uzņemšanu pārplānošana notiek tikai tagad, Mūrmane-Umbraško norādīja, ka "vasarā nebija nepieciešams lūgt atbrīvot gultas vietas".

"Šis ir pilnīgi atbilstošs brīdis," viņa skaidroja, piebilstot, ka vasarā tika rakstītas vadlīnijas un runāts ar ārstniecības iestādēm, gatavojot tās rudenim, piemēram, skaidrojot par individuālo aizsardzības līdzekļu izmantošanu un pacientu aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!