Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ceturtdien slimnīcās tika nogādāti četri mazi bērni, kas dažādos apstākļos guvuši termiskus apdegumus, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Sarmīte Skujiņa.

Divi no negadījumiem notikuši Rīgas reģionā, kur piecus gadus veca meitene ar kāju iekāpa traukā ar karstu ūdeni, gūstot pēdas termiskus apdegumus, bet divus gadus vecs zēns sev virsū uzrāva krūzi ar karstu kafiju, gūstot rokas termisku apdegumu.

Vakar sev virsū uz galda atstātu krūzi ar kastu ūdeni uzrāva arī kāda gadu veca meitene Vidzemē. Viņa guva krūšu un vēdera termiskus apdegumus.

Savukārt Latgalē desmit mēnešus vecs bērns ar roku pieskārās pie karsta trauka, gūstot plaukstas termiskus apdegumus.

Mediķi atgādina, ka apdeguma gadījumā pēc iespējas ātrāk jāsāk apdeguma vietu dzesēt zem vēsa tekoša ūdens līdz mediķu ierašanās brīdim.

NMPD speciālisti uzsver, ka apdegumi, kurus bērni gūst sadzīvē, pārsvarā ir novēršami, turklāt pieaugušajiem potenciāli bīstamas situācijas ir jāpamana pirms nelaime notikusi. Svarīgi neturēt bērnu klēpī, kad tiek dzerta kafija vai tēja, uz galda nevajadzētu atstāt karstus šķidrumu, tāpat nevajadzētu izmantot galdautu, jo bērns to var paraut aiz stūra. Tāpat traukus ar karstu saturu nedrīkst novietot bērniem pieejamās un viegli aizsniedzamās vietās. "Svarīgi saprast, ka nelielais krūzes tilpums bērna mazajam augumam ir kā spainis verdoša ūdens pieaugušajam," uzver mediķi.

Mediķi norāda, ka pat salīdzinoši nelielam apdegumam var būt nopietnas sekas, turklāt ārstēšanās ilgums un efektivitāte atkarīga no pirmās palīdzības pasākumiem, kas veikti uzreiz pēc apdeguma gūšanas.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1004 izsaukumiem, no tiem 178 bijuši saistīti ar dažādām traumām un negadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!