Foto: Shutterstock

Visās Latvijas slimnīcās šā gada janvārī un februārī ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu līgumi pārstrādāti par vairāk nekā 5 miljoniem eiro, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Nacionālais veselības dienests (NVD) visām slimnīcām nosūtījis vēstuli, kurā informē, kas tas ir izvērtējis šā gada divu pirmo mēnešu sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu līgumu izpildi un norāda, ka valstī kopumā ir izveidojusies vairāk nekā 5 miljonu eiro līgumu pārstrāde.

Informatīvajā vēstulē NVD augstu novērtējis ārstniecības iestāžu darbu pacientu labā un apzinās problēmas, kas saistītas ar garajām gaidīšanas rindām atsevišķos pakalpojumu veidos, bet tāpat arī atgādina, ka ārstniecības iestādēm ir jāplāno pacientu plūsma atbilstoši pieejamajiem valsts budžeta līdzekļiem.

NVD brīdinājis slimnīcas, ka tā rīcībā pašlaik nav brīvu finanšu līdzekļu, lai novirzītu papildu finansējumu pārstrāžu segšanai. Ja gada laikā situācija mainīsies un tiks piešķirts papildu finansējums, NVD, izvērtējot prioritārās pakalpojumu programmas, sola novirzīt papildu līdzekļus pakalpojumu pieejamības uzlabošanai un gaidīšanas rindu mazināšanai, par to atsevišķi informējot ārstniecības iestādes.

Ņemot vērā, ka Valsts prezidents Egils Levits oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" Likumu par valsts budžetu 2023. gadam izsludināja 21. martā, tad NVD sola slimnīcām 30 darba dienu laikā pēc izsludināšanas nosūtīt finanšu paziņojumu. Pēc tā saņemšanas slimnīcas varēs sākt plānot savus budžetus.

Kā dienu vēlāk precizē NVD, minētā informācija neattiecas tikai uz Latvijas slimnīcām, bet arī uz citām ārstniecības iestādēm, kuras sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem. Kopumā tādas ir 323 ārstniecības iestādēm visā Latvijā.

NVD veiks minēto 5 miljonu eiro apmaksu par pacientiem sniegtajiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem 2023. gada janvārī un februārī (ar ārstniecības iestādēm noslēgto līgumu summu ietvaros).

No 323 ārstniecības iestādēm, kuras nodrošina valsts apmaksātas speciālistu konsultācijas, diagnostiskos izmeklējumus, dienas stacionāra un rehabilitācijas pakalpojumus, līguma pārstrāde 2023. gada janvāra – februāra mēnešos bija 216 ārstniecības iestādēs, savukārt 54 pārstrāde bija lielāka par 20 000 EUR.

Vislielākās pārstrādes veidojas pakalpojumu programmās "Oftalmoloģija", "Invazīvā kardioloģija dienas stacionārā", "Kodolmagnētiskās rezonanse un datortomogrāfija".

Ņemot vērā iepriekš minēto, NVD mērķis, izsūtot ārstniecības iestādēm informatīvu vēstuli par iestāžu pārstrādēm, bija atgādināt un vērst uzmanību uz to, ka ārstniecības iestādēm, tāpat kā katru gadu līdz šim, ir jāplāno veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana jānodrošina pa periodiem, ņemot vērā, ka iestādēm tiek aprēķināts valsts finansējums gadam (kas ir zināms abām pusēm) un ārstniecības iestādēm ir jāplāno tā izlietojums, pakalpojumu pieejamības nodrošināšana pacientiem vienmērīgi visa kalendārā gada ietvaros jeb 12 mēnešu periodā.

Ja pieprasījums noteikta pakalpojuma saņemšanai pārsniedz konkrētā mēneša pieejamā valsts finansējuma apmēru, ārstniecības iestādei ir jāveido gaidīšanas rinda, pierakstot pacientu uz nākamo vai citu mēnesi. Savukārt, ja gaidīšanas rinda ir garāka par sešiem mēnešiem, ārstniecības iestādei ir jāinformē iedzīvotājs par aptuveno pakalpojuma saņemšanas datumu un vismaz mēnesi pirms pakalpojuma saņemšanas plānotā laika jāinformē par konkrētu datumu un laiku.

Kā vēstīts, veselības nozarei šogad vajadzētu papildu 150 miljonus eiro.

Lai arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir uzdevis ministrijām savos budžetos pārskatīt izdevumus, lai meklētu papildu finansējumu veselības aprūpes un izglītības nozarēm, veselības ministre Līga Meņģelsone uzskata, ka patlaban vēl ir pāragri runāt par to, kādā apjomā līdzekļi tiks rasti.

Ministre uzsvēra, ka papildu finansējumu Veselības ministrijai (VM) piešķirs vien tad, kad būs pabeigta slimnīcu līmeņošana un izpildīti citi nosacījumi, lai būtu drošība, ka katrs eiro no nodokļu maksātāju naudas tiek iztērēts efektīvi.

Gadījumā, ja nauda neatradīsies, tad VM vērtēs, vai tos pakalpojumus, ko sniedz reģionālās slimnīcas, var nodrošināt lielākās slimnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!