Foto: LETA

Trešdien, 27. maijā, Veselības ministrija (VM) kopā ar pašvaldību pārstāvjiem ikgadējās sarunās pārrunāja šīs brīža aktualitātes, tai skaitā slimnīcu sniegto pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, situāciju sociālās aprūpes centros saistībā ar Covid-19, kā arī kompensācijas mehānismus ārstniecības iestādēm, portālu "Delfi" informēja VM pārstāve Anna Strapcāne.

Sarunu laikā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) īpaši uzsvēra pašvaldību nozīmi problēmu risināšanā un spējā adekvāti reaģēt krīzes situācijā. Īpaši šobrīd pašvaldības ir ļoti nozīmīgs partneris nozaru ministrijām.

Vienlaikus krīze ir spilgtāk izgaismojumi vairākas vājās vietas. Līdz ar to šo laiku var izmantot, lai, kopīgi strādājot, nepilnības novērstu, un iedzīvotājiem būtu pieejama un kvalitatīva veselības aprūpe, atzīmē VM.

Viens no apspriestajiem tematiem bija slimnīcu līmeņu pārskatīšana. Viņķele apliecināja, ka nav plānota nevienas slimnīcas slēgšana, kā arī nav plānots samazināt gultu skaitu vai mazināt speciālistu pieejamību.

Vienlaikus jārod risinājums, lai ieguldītie resursi būtu efektīvi un pacienti, kurus nogādā ārstniecības iestāde, saņemtu viņiem nepieciešamo palīdzību. Turpmāk ar pašvaldībām un slimnīcu vadību plānotas sarunas par labākajiem risinājumiem, norādīja ministrijā.

Tāpat VM ar pašvaldību vadītājiem pārrunāja situāciju sociālās aprūpes centros saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu. Veselības inspekcija (VI) ir veikusi pārbaudes šajos centros, kā rezultātā atklātas vairākas nepilnības. Lai situāciju uzlabotu, nepieciešama arī pašvaldību iesaiste un izpratne.

Tika apspriests arī jautājums par integrēto veselības aprūpi, iezīmējot turpmākos soļus tās attīstībā, kā arī pārrunāti jautājumi par ārstniecības iestāžu finansēšanu ārkārtējās situācijas laikā, tai skaitā par kompensācijas mehānismu ārstniecības iestādēm par nesniegtajiem pakalpojumiem un gatavības režīma nodrošināšanu. Atsevišķs jautājums bija par zobārstniecības pakalpojumu pieejamību reģionos, iezīmējot līdz šim īstenotos pasākumus, informēja ministrijā.

Sarunu laikā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis akcentēja, ka pēdējos mēnešos esam saskārušies ar dažādiem izaicinājumiem, un veselības drošība ir viens no galvenajiem jautājumiem.

Tāpēc ir svarīgi darīt visu iespējamo, lai iedzīvotājiem nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību vistuvāk dzīvesvietai un vienlaikus sekmētu medicīnas speciālistu piesaisti reģionos.

Tāpat ļoti novērtējams ir pašvaldību atbildīgi, mērķtiecīgi un operatīvi veiktais darbs ārkārtējās situācijas laikā, lai ierobežotu Covid-19 izplatību un sniegtu visu nepieciešamo atbalstu iedzīvotājiem, norādīja Kaminskis.

LPS uzsver, ka jāturpina detalizētas diskusijas ar reģionālajām slimnīcām gan par pārbaudēs gūtajiem secinājumiem, gan turpmāko rīcību slimnīcu līmeņu pārskatīšanā. Īpaši būtiska ir medicīnas speciālistu pārvietošanās reģionos.

Būtu skaidri jāsaprot, cik nākotnē veselības aprūpes pakalpojumi būs pieejami iedzīvotājiem un kāds konkrēti ir risinājums ārstu migrācijas izraisīto risku novēršanā pie esošā speciālistu trūkuma valstī.

Ja ārstu uz vietas slimnīcā nav un speciālistu pārvietošanās no pamata darba vietas uz citām slimnīcām netiks pieļauta, tad reģionālo slimnīcu darbības nodrošināšana nebūs iespējama. Medicīnas pakalpojumu pieejamība pēc iespējas tuvāk iedzīvotājam ir akūti svarīga, akcentēja LPS.

Savukārt sarunās par ārstniecības iestāžu finansējumu ārkārtējās situācijas laikā pašvaldības aicina operatīvāk veikt kompensāciju izmaksu no valsts budžeta līdzekļiem par radītajiem zaudējumiem, kas radušies dīkstāves laikā. Tāpat slimnīcas vēlas skaidrību par paredzēto pakalpojumu pārplānošanu pēc ārkārtējās situācijas, norādīja LPS.

Visbeidzot puses vienojās, ka pirms LPS sarunām ar Finanšu ministriju vēlreiz tiks pārskatīti neatrisinātie jautājumi, kuru risināšanai nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, lai nonāktu pie kopīgas pozīcijas, kas ir vajadzīgs veselības nozarei un pašvaldībām, lai efektīvi strādātu.

LPS un VM sarunās piedalījās veselības ministre Viņķele, LPS priekšsēdis Kaminskis, VM, VI, Nacionālais veselības dienests, Slimību profilakses un kontroles centra, kā arī LPS, pašvaldību un reģionālo slimnīcu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!