Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Lai attīstītu uz pacientu centrētu integrētu un visaptverošu veselības aprūpi, paaugstinātu pakalpojumu efektivitāti un stiprinātu ambulatoro pakalpojumu sniegšanu, Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda (AF) projektā turpmāko četru gadu laikā veselības infrastruktūrā investēs 181 miljonu eiro, otrdien, 19. aprīlī, lēma valdība.

Investīciju mērķis ir stiprināt universitātes un reģionālo slimnīcu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas infrastruktūru, nodrošināt visaptverošu, ilgtspējīgu, integrētu veselības pakalpojumu sniegšanu un mazināt infekciju slimību izplatību, uzlabojot epidemioloģisko prasību ievērošanu. Ieguldījumi nepieciešami gan telpu atjaunošanas, pārbūves un jaunas būvniecības īstenošanas pasākumiem, medicīnas tehnoloģiju, iekārtu un aprīkojuma iegādei, saimnieciskā aprīkojuma, mēbeļu un inženiertehnisko iekārto nodrošinājumam, kā arī drošības risinājumiem epidemioloģisko prasību ievērošanai.

Finansiālais atbalsts paredzēts desmit slimnīcu, kas nodrošina valsts apmaksātos pakalpojumus, infrastruktūras uzlabošanas projektiem un ārstniecības procesam nepieciešamo medicīnisko tehnoloģiju iegādei.

Lielāko daļu finansējuma - 149,5 miljonus eiro Latvija saņems no ES AF, savukārt pārējā summa tiks segta no nacionālā līdzfinansējuma.

Finansējums tiks novirzīts Rīgas Austrumu klīniskai universitātes slimnīcai, Paula Stradiņa klīniskai universitātes slimnīcai un Bērnu klīniskai universitātes slimnīcai, kā arī Liepājas reģionālajai slimnīcai, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai, Vidzemes slimnīcai, Daugavpils reģionālajai slimnīcai, Rēzeknes slimnīcai, Jēkabpils reģionālajai slimnīcai un Jelgavas pilsētas slimnīcai.

Atveseļošanas fonds ir jauna budžeta programma, kas izveidota kā koordinēta ES reakcija Covid-19 krīzei. Atveseļošanas fonda mērķis ir mazināt Covid-19 krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi ilgtermiņā, kā arī atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar ES dalībvalstu pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!