Foto: LETA
No Nacionālā veselības dienesta saņemtie līgumu piedāvājumi apliecina, ka no 7 miljoniem latu, kas papildus piešķirti veselības nozarei, reģionu slimnīcām atvēlētas ”tikai kapeikas”, pirms ceturtdien, 1. augustā, paredzētās tikšanās ar šī dienesta vadību paziņojusi Latvijas Slimnīcu biedrība.
"Latvijas reģionu pacientu iespējas uz ārstēšanos un izmeklējumiem piešķirtais finansējums nepalielina un dramatisko rindu problēmu neatrisina. Turklāt vairākas slimnīcas nesaņems naudu arī par jau veiktajiem pakalpojumiem, nerunājot nemaz par iespējām sniegt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus turpmāk. No 1 miljona latu, kas paredzēts ambulatoru rindu mazināšanai, tai skaitā uz diagnostiku un izmeklējumiem, Kurzemes reģionam, piemēram, atvēlēti tikai 56 000 lati, Zemgalei - 46 000 lati, bet Vidzemei - 62 000 lati," paziņojumā presei norāda Latvijas Slimnīcu biedrība.

Reģionu slimnīcas aplēsušas, ka vidēji reģionu slimnīcām līdz 2013. gada beigām piešķirts papildu finansējums tikai trīs līdz 24 pacientu ārstēšanai stacionārā, tādēļ šāda finansējuma piešķiršana nerisina nedz samilzušo rindu problēmu, nedz palielina reģionos mītošo pacientu iespējas saņemt ārstēšanu.

Portālam "Ogresfakti.lv" SIA "Ogres rajona slimnīca" valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs pavēstījis, ka Nacionālā veselības dienesta piedāvātais līgums paredz papildus apmaksāt tikai trīs pacientu ārstēšanu, taču reāli pacientu skaits ir daudz lielāks - jau šī gada pirmajā pusgadā Ogres slimnīcā ārstējušies par 600 pacientiem vairāk, nekā apmaksā valsts. 

"Ja gadā plānotais pacientu skaits līdz šim bija 4277, tad tagad piedāvā apmaksāt 4280 pacientu ārstēšanu. Šādu līgumu es neparakstīšu," sacījis Širovs, piebilstot, ka līdzīgi varētu rīkoties arī citu reģionālo slimnīcu vadītāji.

Latvijas Slimnīcu biedrība savā paziņojumā norāda, ka vairums slimnīcu pagaidām nesteidz parakstīt Nacionālā veselības dienesta piedāvātos līgumus un tiekoties ar dienesta vadību pieprasīs paskaidrojumus par finansējuma sadales kritērijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!