Ar AS "Liepājas metalurgs" ir sāktas pārrunas par iespējām utilizēt ar govju spongiozo encefalopātiju (BSE) slimo dzīvnieku kautķermeņus, informē Valsts veterinārā dienesta priekšnieks Vinets Veldre.
Kā norādīja Veldre, no "Liepājas metalurga" ir saņemts priekšlikums par krāšņu izmantošanu slimo dzīvnieku utilizācijai. "Lai veiktu pilnīgu šo dzīvnieku likvidāciju, to kautķermeņus nepieciešams sadedzināt vismaz 1700 grādu temperatūrā," sacīja Veldre, norādot, ka "Liepājas metalurgs" spēj nodrošināt šādu temperatūru.

Vienlaikus krāsnī var dedzināt 5 veselus kautķermeņus. Mazākās krāsnīs, lai pilnībā likvidētu slimos dzīvniekus, tie pirms sadedzināšanas būtu jāsacērt mazos gabaliņos, stāstīja Veldre.

VVD patlaban nosūtījis vēstules visām Latvijas rajonu padomēm ar lūgumu informēt par to teritorijā esošajām dzīvnieku kapsētām. "Es nekad neparakstīšu rīkojumu, par atļauju aprakt slimos dzīvniekus, jo šo sērgu nevar atstāt nākamajām paaudzēm," sacīja Veldre, norādot, ka VVD apņemas kontrolēt visas valstī esošās dzīvnieku kapsētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!