Rīgas lielākajās ārstniecības iestādēs gada pirmajos divos mēnešos būtiski pieaudzis sniegtās medicīniskās palīdzības apjoms, taču slimokases ar slimnīcām par pieaugušo darba apjomu nav norēķinājušās un ir parādā vairāk nekā miljonu latu, liecina BNS veiktā aptauja.
Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) preses sekretāre Ilze Ūdre pastāstīja, ka slimnīcas aģentūru jau informējušas par nepieciešamību pēc papildu līdzekļiem, taču pagaidām neesot zināms, kad ārstniecības iestādes uz tiem var cerēt.

Līgums par papildu līdzekļu piešķiršanu ir vienīgi bērnu slimnīcai, taču arī ne pilnā apjomā.

Visvairāk slimokases ir parādā Paula Stradiņa slimnīcai, kura nav saņēmusi 247 519 latus, informēja slimnīcas direktors Māris Pļaviņš. Vislielākā parāda summa ir Pierīgas slimokasei un Rīgu pārstāvošajai VOAVA.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca par janvāri un februāri nav saņēmusi 160 tūkstošus latu, bet par pērnā gada decembri - 41 tūkstoti latu, sacīja slimnīcas direktors Valdis Zatlers. Viņš gan norādīja, ka reģionālās slimokases parasti par pakalpojumiem norēķinās laikā un vislielākās problēmas ir ar Rīgu.

Gada sākumā mainīgo laika apstākļu dēļ būtiski pieaudzis ielu traumu un satiksmes negadījumu skaits, un slimnīcā ik dienas nācies sniegt palīdzību pat divreiz vairāk pacientiem nekā ikdienā. Tomēr Zatlers solīja, ka līdzekļu nesaņemšana nekādā gadījumā neietekmēs slimnīcas darbu un visas ieplānotās operācijas notiks paredzētajā laikā.

Rīgas 1.slimnīca no slimokasēm par šā gada pirmajos divos mēnešos sniegtajiem pakalpojumiem nav saņēmusi vairāk nekā 70 tūkstošus latu, tādēļ ārstniecības iestādei aug parādi farmācijas firmām un rodas grūtības zāļu saņemšanā.

Ārstniecības iestādes direktors Andrejs Pavārs sacīja, ka gada sākumā būtiski pieaudzis darba apjoms gan ķirurģijas, gan interno slimību nodaļās, taču slimokases par papildu sniegtajiem ārstniecības pakalpojumiem nav samaksājušas, līdz ar to slimnīca nevar farmācijas uzņēmumiem samaksāt par piegādātajām zālēm.

Savukārt "Gaiļezers" no slimokasēm nav saņēmis vairāk nekā 147 tūkstošus latu par šā gada pirmajiem diviem mēnešiem, kā arī 300 tūkstošus latu par pagājušo gadu, BNS klāstīja ārstniecības iestādes direktors Edvīns Platkājis.

Bērnu slimnīcas virsārsts Džeimss Rozītis sacīja, ka ārstniecības iestāde ar VOAVA noslēgusi līgumu par pārstrādes apmaksu, taču aģentūra sola atmaksāt tikai 34 tūkstošus latu, kas esot nedaudz mazāk par faktisko summu.

Arī "Linezers" no slimokasēm nav saņēmis līdzekļus par janvāri un februāri, taču tas neesot nekas neparasts, jo "kvotu pārstrāde ir hroniska parādība", sacīja slimnīcas direktors Viesturs Boka. Par pērno gadu slimokases nav samaksājušas 45 tūkstošus latu, un šādu pašu summu tās ir parādā arī par šā gada pirmajiem trim mēnešiem.

Nesaņemtā finansējuma dēļ "Linezerā" sāk veidoties arī rindas uz kaulu smadzeņu pārstādīšanas operācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!