Foto: NTZ

Notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Tukumā aizvien nestrādā ar pilnu jaudu, un Šlokenbekas Dzirnavu ezerā ieplūst nepietiekami attīrīti notekūdeņi. Tomēr situācija uzlabojas, ekosistēmai lēnām atkopjoties, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts vides dienesta priekšniece Inga Koļegova.

Kā skaidroja dienesta vadītāja, analīžu rezultāti liecinot par piesārņojumu no attīrīšanas iekārtām, kā rezultātā gājušas bojā aktīvās dūņas. "Piesārņojums novadīts ūdenskrātuvē, kas savukārt tālāk ir izsaucis skābekļa satura samazināšanos. Līdz ar to tas izraisījis arī dzīvo organismu slāpšanu un zivju bojāeju," situāciju raksturoja Koļegova.

Vienlaikus Koļegova minēja, ka ezerā situācija esot uzlabojusies, skābekļa saturam ezerā pieaugot. Tas savukārt liecinot par ekosistēmas lēnu atkopšanos, taču tā prasīs zināmu laiku.

Vides dienests uzskata, ka netīrais ūdens ir nācis no "Tukuma ūdens" klientiem, taču viņa neizslēdz iespējamību, ka iespējamais vainīgais tā arī netiks noskaidrots. Patlaban gan visa uzmanība tiekot pievērsta situācijas ezerā stabilizēšanai, norādīja dienesta vadītāja.

Pēc ekspertes teiktā šāda vides avārija nav varējusi notikt, ja attīrīšanas iekārtas uzņēmušas mājsaimniecību notekūdeņus. VVD ģenerāldirektore norādīja, ka attīrīšanas iekārtās pārsniegta ieļaujamā piesārņojuma slodze. Turklāt pēc dienesta aplēsēm slodze pārsniegta divas reizes.

Tāpēc visticamākais variants ir, ka vainīgs ir kāds no ražošanas uzņēmumiem. Tas novadījis attīrīšanas iekārtām notekūdeņus, kas pārsniedz pieļaujamo līmeni.

Jau ziņots, ka Tukuma novada dome piektdienas vakarā nolēma izsludināt ārkārtas situāciju saistībā ar piesārņojumu ezerā līdz 20.jūlijam.

Valsts vides dienesta pārstāve Jūlija Ņikitina iepriekš pastāstīja, ka uzņēmumiem notekūdeņu izplūdes jauda būs jāsamazina par 30%, tādējādi atslogojot darbu attīrīšanas iekārtām un ļaujot tajā mītošajām labajām baktērijām un aļģēm atjaunoties.

No ezera piektdienas rītā bija izceltas četras tonnas beigtu zivju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!