Satiksmes ministrijas (SM) un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) rīcībā esošie materiāli liecina, ka SM un LVRTC nevar būt likvidētās SIA "Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs" saistību pārņēmēji, līdz ar to arī cietušā pārstāvji tā sauktajā digitālās televīzijas lietā, informēja SM Sabiedrisko attiecību nodaļā.
SM norāda, ka vērsīsies arī prokuratūrā ar lūgumu saņemt skaidrojumu par pašreizējo situāciju.

"SM ir ieinteresēta, lai tiesa varētu objektīvi izvērtēt visus lietas apstākļus un pasludināt spriedumu, tādēļ tā nekad nav jaukusies izmeklēšanas un tiesvedības procesā," sacīja SM, norādot, ka ir gandarīta par prokuratūras lēmumu veikt DLRTC likvidācijas pārbaudi un pauž gatavību sadarboties, lai iespējami īsākā laikā noskaidrotu lietas apstākļus un atrastu vainīgos, ja tādi ir šajā lietā.

SM arī uzsver, ka DLRTC likvidācija ilga deviņus mēnešus, no 2007. gada janvāra līdz oktobrim, un šajā laikā, lai arī prokuratūras rīcībā bija informācija par notiekošo DLRTC likvidāciju, tā nav vērsusies pie SM ar lūgumu sniegt informāciju par sabiedrības likvidāciju.

LVRTC pieņēma lēmumu par DLRTC likvidāciju, jo meitassabiedrība ilgstoši neveica saimniecisko darbību un nepildīja sākotnējo uzdevumu - zemes ciparu televīzijas ieviešanu Latvijas teritorijā, skaidro SM, norādot, ka DLRTC bija arī apjomīgas administrācijas izmaksas.

Neskaitot tiesvedības procesa izdevumus par ciparu televīzijas ieviešanu Latvijā, DLRTC administrācijas izmaksas 2005. gadā bija vairāk nekā 244 000 latu, bet 2006. gadā - vairāk nekā 216 000 latu.

DLRTC pēdējo gadu darbības vienīgais mērķis bija tiesvedības procesa pabeigšana ar atbildētājiem "Kempmayer Media Ltd." un SIA "Kempmayer Media Latvia", kurā 2006. gada augustā Starptautiskā šķīrējtiesa pasludināja spriedumu, un līdz ar sprieduma pilnīgu izpildi 2006. gada decembrī DLRTC vienīgais darbības mērķis tika izpildīts, skaidro SM.

SM arī norāda, ka DLRTC grāmatvedības dokumentos nebija norādīta summa 2,3 miljonu latu apmērā kā potenciāli atgūstamie debitoru parādi.

Kā izriet no neatkarīgo ekspertu atzinumiem un saskaņā ar gada pārskatu likumu, lai likvidators varētu piedzīt parādus no debitora, tiem jābūt uzrādītiem sabiedrības bilancē. No SM rīcībā esošajiem materiāliem un neatkarīgo ekspertu atzinumiem secināms, ka saskaņā ar Komerclikumu likvidētajai DLRTC nevar būt saistības, tiesības un manta, tāpēc likvidācijas gadījumā tā beidz pastāvēt bez tiesību vai saistību pārņēmējiem.

SM norāda, ka attiecībā uz juridiskas personas likvidāciju Kriminālprocesa likums neparedz iespēju piemērot cietušā statusu citai personai, tāpēc likvidētās DLRTC gadījumā iesāktais kriminālprocess turpinās bez cietušā, un gadījumā, ja cietušais ir likvidēts, tas nekavē un neietekmē kriminālprocesa turpmāku norisi bez cietušā.

20. decembrī Ģenerālprokuratūras Personas un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Agnis Pormalis sācis pārbaudi par digitālās televīzijas lietā cietušā DLRTC likvidēšanu. Pagaidām netiek prognozēts, cik ilgi pārbaude turpināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!