Foto: Reuters/Scanpix

Satiksmes ministrija (SM) maijā plāno izveidot darba grupu bezpilota gaisa kuģu jeb dronu aprites regulēšanas likuma izstrādei, informēja SM pārstāve Ilze Greiškalna.

Viņa norādīja, ka ministrija šā gada 23. aprīlī bija sasaukusi sanāksmi ar visu likuma izstrādē ieinteresēto ministriju pārstāvjiem, lai sāktu attiecīgā likuma izstrādi.

Likumprojekta izstrādē par pamatu tiks ņemti Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas 2018. gada 21. marta sēdē prezentētie priekšlikumi pamatjautājumiem, kurus būtu jārisina jaunajā likumā par pretdarbību bezpilota gaisa kuģiem, par pamatu ņemot Tieslietu ministrijas priekšlikumu.

Sasauktajā sanāksmē tika aktualizēti un apspriesti priekšlikumi, kā arī panākta vienošanās par likumprojekta izstrādes turpmāko gaitu.

"Patlaban katra iesaistītā iestāde strādā pie saviem priekšlikumiem, kas būtu iekļaujami likumā, savukārt maijā varētu tikt izveidota darba grupa likuma izstrādei," teica Greiškalna.

SM ir arī sagatavojusi atbildes vēstuli Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai par nepieciešamību nekavējoties sākt speciāla likuma izstrādi, lai tiktu regulēta bezpilota gaisa kuģu aprite. Vēstuli, kurā ministrija informē par līdzšinējo darbu likuma izstrādē, plānots izskatīt nākamnedēļ valdībā, liecina Ministru kabineta 3 .maija sēdes darba kārtība.

Kā ziņots, martā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija nolēma atkārtoti vērsties pie valdības, prasot nekavējoties sākt "jumta likuma" veidošanu bezpilota lidaparātu regulējuma uzlabošanai.

Vienlaikus komisijas sēdē izskanēja arī šaubas, vai jaunais regulējums nebūs pārāk vispārīgs, kā arī, vai netiks izdarīts dubults darbs, jo Eiropas Savienība gandrīz jau ir pabeigusi darbu pie šīs nozares regulējuma sagatavošanas - attiecīgai regulai būtu jāstājas spēkā vasarā, savukārt noteikumiem līdz gada beigām.

Latvijas Tālvadības gaisa kuģu asociācijas valdes loceklis Ilmārs Ozols vērsa komisijas uzmanību, ka pašreizējie normatīvie akti neregulē jautājumus par bezpilota gaisa kuģu operatoru, tālvadības gaisa kuģu pilotu un bezpilota gaisa kuģu reģistrāciju, kā arī tālvadības gaisa kuģu pilotu kompetences pārbaudi.

Šajā kontekstā viņš cita starpā norādīja uz iespēju izveidot, viņaprāt, ērtu kontroles sistēmu bezpilota lidaparātu izmantošanai. Šo ierīču lietotāji varētu reģistrēt jebkuru lidojumu mobilā telefona aplikācijā. Tajā būtu arī iespējams pieteikties atļaujas saņemšanai lidot vietās, kur nepieciešams saņemt šādu akceptu.

Aizsardzības komisijas sēdē tika spriests par tiesiskā regulējuma pilnveidošanu bezpilota gaisa kuģu vai cita veida lidaparātu izmantošanai un pretdarbībai pret tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!