Foto: LETA

Kopš politisko atbildību pār Satiksmes ministriju dalai "Vienotība" un Klāva Olšteina vadītā sešu Saeimas deputātu grupa jeb tā dēvētie "olšteinieši", politiska tirgošanās ar amatiem, pērkot ietekmi un lojalitāti vai cenšoties ietekmēt kapitālsabiedrību saimnieciskos lēmumus, tikaiaugusi, vēsta laikraksts "Diena".

"Nav neviena šofera dēla," uz "Dienas" jautājumu par kadru politiku atbildējis satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V). Laikraksts ironizē, ka tas tiesām atbilst patiesībai, jostarp deputātu māsām, valžu locekļu partijas biedriem un viņu draudzenēm vai vienkārši lojāliem kadriem SM kapitālsabiedrībās nav atrodams neviens šofera dēls.

Kā piemēru "Diena" min Janu Jaskeviču - jaunieti, kas ieguvusi audiologopēda kvalifikāciju Rīgas Stradiņa universitātē. Augustā viņa sākusi darbu valsts akciju sabiedrībā Latvijas gaisa satiksme (LGS), kur viņa ir «novērotāja» Meteoroloģijas nodaļā.

"Mani par to laikus neinformēja,» laikrakstam saka LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš, kurš tobrīd atradies komandējumā. Jaskeviča esot pieskaitāma «elementāram tehniskajam personālam, kas mehāniski ievada datorā datus», amatā viņa būšot uz laiku, kamēr bērna kopšanas atvaļinājumā atrodas līdzšinējā darbiniece.

LGS Iepirkumu nodaļas vadītājs Ēriks Ezeriņš ir vēl viens NA biedrs, kas šajā SM kapitālsabiedrībā nonācis laikā, kad tās valdē darbojās NA politiķe Baiba Broka, un uzņēmumā neoficiāli runā, ka Jaskeviča par darbu var pateikties tam, ka ir Ezeriņa draudzene. "Dienai" viņš atteicies komentēt privāto dzīvi.

Jaskevičas mēnešalga pēc nodokļu nomaksas ir ap 650 eiro, kas uz LGS algu fona ir pieticīgi. Tomēr jāņem vērā, ka Meteoroloģijas dienestā darbs notiek maiņās, nav jāstrādā pilna nedēļa, savukārt par darbu naktsstundās tiek maksāts dubultā, tādēļ reālais atalgojums ir lielāks. Latvijas Televīzijas Laika ziņu diktors Toms Bricis medijam teicis, ka varot nosaukt vismaz piecus savus vienaudžus meteorologus ar augstāko izglītību ģeogrāfijā vai fizikā un matemātikā, kuri spiesti strādāt apkalpojošajā sfērā vai veikalos par pārdevējiem, jo profesijā nevar atrast adekvāti apmaksātu darbu.

"Diena" raksta, ka daļa, kā pirms gada SM valsts sekretāra amatā ieceltais jurists Kaspars Ozoliņš, LGS Iepirkumu nodaļas vadītājs Ezeriņš vai labi apmaksātu konsultāciju līgumu ar VAS Pasažieru vilciens (PV) uz gadu noslēgusī Annija Freimane, ir ieguvuši pieklājīgu izglītību un pieredzi. Tādēļ viņu iekārtošana amatā ir drīzāk ierindojama pie centieniem «nopirkt» lojalitāti un ietekmi.

Ozoliņš izrādījās skolasbiedrs Saeimas deputātei Elīnai Siliņai no Olšteina grupas un biznesa partneris citam šīs pašas deputātu grupas pārstāvja Jāņa Upenieka pusbrālim Gatim Upeniekam. "Viņš ir mans skolasbiedrs, bērnības draugs, kuram es uzticos," formulu K. Ozoliņa karjeras lēcienam no domes jurista līdz VAS Latvijas dzelzceļš viceprezidentam, Ventspils brīvostas valdes loceklim un SM valsts sekretāram, vaļsirdības mirklī atklāja E. Siliņa.

Arī vadības zinātnē un valsts pārvaldē izglītību ieguvušais Ezeriņš, kura tēvs ir kādreiz ietekmīgais tēvzemiešu sponsors un «pelēkais kardināls» Normunds Lakučs, LGS iepirkumu speciālista amatā nonāca laikā, kad kapitālsabiedrības valdē bija Broka. 2013. gadā abi kopā kandidēja Rīgas domes vēlēšanās, un šā gada janvārī Ezeriņš jau sāka vadīt kapitālsabiedrības Iepirkumu nodaļu.

Tāpat laikraksts min arī Saeimas deputāta no Olšteina grupas Jāņa Junkura māsas Kristīnes Junkures iekārtošanos par reklāmas vadītāju VAS Latvijas valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) Komercdepartamentā 2012. gada maijā, kā arī projektu menedžera ar sociālā darbinieka diplomu Reiņa Freimaņa iecelšanu VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) valdē 2012.gada nogalē. Tolaik bija iespēja, ka par ministri varētu kļūt Reformu partijas (RP) deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševiča, kurai uz laiku noliekot Saeimas deputāta mandātu, to iegūtu Freimanis kā pirmais «aiz svītras» palikušais Vidzemē. Freimaņa iecelšanu LVC valdē aizdomīgi sakrita ar viņa pēkšņi atsūtīto iesniegumu par izstāšanos no RP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!