Foto: Shutterstock
Vairākās Siguldas pirmsskolas mācību iestādēs konstatēti saslimšanas gadījumi ar akūtu zarnu infekciju. Pieci bērni hospitalizēti, no tiem trīs bērnu stāvoklis šobrīd ir ļoti smags.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) portālam "Delfi" apstiprināja, ka slimnīcā nonākuši pieci bērni, no kuriem trīs ir smagā stāvoklī.

Galvenie simptomi cietušajiem ir stipra caureja, nieru mazspēja, kā arī zarnu trakta asiņošana, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja. Pašreizējie novērojumi liecina, ka saindēšanās avots varētu būt pārtika.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsācis pārbaudes triju Siguldas pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas blokos, jo no SPKC saņemta informācija par pieciem bērnu saslimšanas gadījumiem, kas varētu būt saistīti ar piesārņotas pārtikas lietošanu uzturā, portālu "Delfi" informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Meistere portālam “Delfi” paskaidroja, ka dienests pārbaudēs pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos analizēs bērnudārzu ēdienkartes, ņems virsmu nomazgājumu paraugus, pārbaudīs ēdienu gatavošanā izmantoto izejvielu izcelsmi – to pavaddokumentus, iegāžu datumus, identificēs piegādātājus. Nepieciešamības gadījumā PVD pārbaudīs arī šos piegādātājus.

Meistere tāpat arī norādīja, ka, ņemot vērā, ka saslimšanu izraisījis mikroorganisms E.Coli, ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības, tad izmeklēšanas lauks ir ļoti plašs, un pārbaudes tikai nupat uzsāktas, tāpēc šobrīd runāt par turpmākiem soļiem ir pāragri.

Tāpat PVD pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi – tiek skaidroti arbūzu piegādātāji, izcelsme un partijas apjoms.

Kamēr pārbaudes nav pabeigtas un saslimšanas izraisītājs noskaidrots, PVD atgādina, ka, augļi un dārzeņi pirms lietošanas uzturā ir rūpīgi jānomazgā, dzīvnieku izcelsmes jēlprodukti – gaļa un olas ir termiski jāapstrādā, kā arī jāievēro personīgā higiēna virtuvē, nelietojot vienu un to pašu virtuves inventāru gatavajiem produktiem un jēlproduktiem, kā arī jāmazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma un pirms ēdienu gatavošanas.

Lai mazinātu infekcijas slimības izplatības risku, izglītības iestādēs tiek veikti pastiprinātas dezinfekcijas un higiēnas pasākumi atbilstoši infektologu norādēm. Tāpat tiek atcelti publiskie pasākumi, informē pašvaldība.

Patlaban Siguldas pilsētas bērnudārzā „Pīlādzītis" kontroli veic PVD, kā arī SPKC, kas vērtēs infekciju slimības iespējamo avotu un veiks nepieciešamās darbības tās ierobežošanai. Pārbaudes notiks arī bērnudārzā „Saulīte" un „Ieviņa".

Aptaujājot hospitalizēto bērnu vecākus, noskaidrots, ka visi bērni dzīvo Siguldā vai Siguldas novadā un apmeklē trīs dažādas pirmsskolas izglītības iestādes Siguldā. Slimības simptomi parādījušies septembra sākumā, liecina SPKC rīcībā esošā informācija.

Šodien SPKC epidemiologi ir izbraukumā Siguldā, turpinot epidemioloģisko izmeklēšanu pirmskolas izglītības iestādēs, informējot ģimenes ārstus, slimnīcas, paredzēta vecāku anketēšana.


Kā liecina IUB informācija, ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs par 1,6 miljoniem eiro nodrošina SIA "Baltic Restaurants Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!