Foto: F64

Par vardarbību pret gadu un trīs mēnešus veco bērnu, kuru ar smagiem miesas bojājumiem no Ventspils pagājušajā nedēļā nogādāja Rīgā, bet kura dzīvību mediķiem neizdevās glābt, varētu būt zinājusi viņa ģimenes ārste, bet aizņemtības dēļ par to nav ziņojusi policijai, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Reanimatologs Olafs Ķeņģis LTV stāsta, ka bērnu ievedusi ātrā palīdzība, viņš bijis bezsamaņā, ļoti smagā stāvoklī, bez elpošanas, ar lēnu sirdsdarbību. Viņam tikusi veikta mākslīgā plaušu ventilācija, kardiopulmonālā reanimācija.

"Bērnu izģērbjot konstatējām, ka ir zilumiņi uz krūšu kurvja, kājām un rokām, arī uz sejas. Tā kā tur izskatījās, ka būtu bijusi kāda vardarbība," LTV sacīja ārsts.

Viņš arī atzina, ka ģimene bijusi policijas uzmanības lokā, jo bieži mainījusi dzīvesvietu, nespējot norēķināties par īri un komunālajiem maksājumiem.

Pēc datortomogrāfa izmeklējuma, atklājot zēnam izteiktu smadzeņu tūsku, izlemts viņu no Ventspils pārvest uz Rīgu.

Kā vēsta LTV, tobrīd viņa dzīvības glābšana bijusi svarīgāka par zilumu izcelsmi. Īpašas analīzes apliecinājušas, ka organisms ar šiem asinsizplūdumiem un sasitumiem cīnās regulāri. Tad arī pieņemts lēmums vērsties policijā un ziņot par vardarbību.

Raidījums vēsta, ka dienu iepriekš pie puisīša izsaukta ģimenes ārste, jo viņam bijusi temperatūra un viņa zilumus mediķe nebūtu varējusi nepamanīt.

Mirušā zēna ģimenes ārste, kuras identitāti LTV neatklāj, neziņošanu policijai skaidro ar to, ka todien bijis daudz pacientu un maz laika: "nelabvēlīga apstākļu sakritība sanāca. Vienkārši tā sanāca, ka uz to brīdi es nevarēju pazvanīt. Kad es jau grasījos zvanīt, tad jau māte zvanīja, ka bērns ir slimnīcā".

"Protams, protams, protams," uz LTV jautājumu, vai viņa uzņemas daļu atbildības par notikušo, atbildēja ģimenes ārste.

Bāriņtiesas pārstāve Zaiga Rudņicka LTV atzina, ka likums nosaka: līdzko tiek konstatēts šāds pāri nodarījums, vai rodas aizdomas par vardarbību, tad katra cilvēka pienākums ziņot par to, nemaz nerunājot par situācijām, ja cilvēks ir ģimenes ārsts.

Kā vēsta LTV, bērna māte bija atsākusi strādāt, un bērnu tāpēc pieskatīja viņas pusbrālis.

Bērna tēvs LTV sacīja, ka nevar "tam visam noticēt". Mazulis pēdējās divas dienas no rītiem raudājis, bet tēvs uztvēris, ka tas ir tāpēc, ka "viņš uz visu dienu paliek bez vecākiem. Es nevarēju pieļaut domu, ka notiek kaut kas vardarbīgs". Tēvs uzskata, ka vainīgs vardarbībā ir bērna pieskatītājs, vēsta LTV.

Gan bērna pieskatītājs, gan viņa māte tagad ir pazuduši. Abiem krimināllietā ir liecinieka statuss.

Jau ziņots, ka Ventspilī smagi bija cietis vienu gadu vecs bērns, kurš ar redzamiem miesas bojājumiem un bezsamaņas stāvoklī tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

27.oktobrī ap plkst.11 policija saņēmusi informāciju, ka slimnīcā smagā stāvoklī nogādāts gadu vecs bērns, informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Signe Šteinberga.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju traumas bērns esot guvis, izkrītot no bērnu gultiņas. Tomēr, ņemot vērā bērna smago veselības stāvokli, policijā pieņemts lēmums sākt kriminālprocesu, lai noskaidrotu precīzus notikušā apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!