Foto: LETA
Smēķēšana bērna klātbūtnē turpmāk būs uzskatāma par vardarbību pret viņu, paredz ceturtdien Saeimā galīgajā lasījumā bez debatēm atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

Likumā līdz ar to iekļauta vardarbības definīcija, kuras tajā līdz šim nebija. Likumā noteikts, ka ka vardarbība pret bērnu ir visu veidu fiziska vai emocionāla cietsirdība, seksuāla vardarbība, nolaidība vai cita izturēšanās, kas apdraud vai var apdraudēt bērna veselību, dzīvību, attīstību vai pašcieņu.

Bērns šī likuma izpratnē ir jaunietis līdz 18 gadu vecumam.

Likumā paredzēts arī paplašināt fiziskas vardarbības definīciju, paredzot, ka fiziska vardarbība ir bērna veselībai vai dzīvībai bīstama apzināta spēka lietošana saskarsmē ar bērnu vai apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tostarp tabakas dūmu, iedarbībai.

Iepriekš Bērnu tiesību aizsardzības likumā par fizisku vardarbību bija nosaukts apzināts spēka lietojums saskarsmē ar bērnu, jeb sišana. Tādējādi, līdz ar likuma izmaiņām, par vardarbības jēdziens ticis paplašināts.

Priekšlikumu, kas paredz smēķēšanu bērna klātbūtnē uzskatīt par vardarbību, iesniedza Latvijas Ārstu biedrība.

Biedrība pat bija paredzējusi, ka smēķēšana bērna klātbūtnē, ja smēķētājs būs persona, no kuras bērns ir materiāli vai citādi atkarīgs, būtu krimināli sodāma.

Savukārt, ja smēķētājs būtu cita persona, tai varētu piemērot administratīvo atbildību.

Tomēr Tieslietu ministrija savā atzinumā pauda, ka šāds regulējums un sods būtu nesamērīgs.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ināra Mūrniece iepriekš portālam "Delfi" atzina, ka jaunajai likuma normai par smēķēšanu bērna klātbūtnē, pirmkārt, būs preventīva, nevis represīva nozīme, proti, tā skaidros sabiedrībai, kas ir pieļaujami un kas nav pieļaujams.

Likumprojekta aizstāvji atzīst, ka "izstāvēt blakus" katram smēķējošajam vecākam nebūs iespējams, taču vienlaikus cer, ka aizliegums cigaretes kūpināt mazuļu klātbūtnē liks cilvēkiem aizdomāties un atbildīgāk izturēties pret savu bērnu veselību.

Savukārt Valsts policija gan pagaidām sīkāk nekomentē ideju par smēķējošo vecāku sodīšanu, taču norāda: ja likums to aizliegs un par šādu rīcību pienāksies sods, policija centīsies likuma ievērošanu kontrolēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!