Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Jaunajā topošās koalīcijas sadarbības memorandā būtu skaidrāk jāiezīmē valsts finansiālās iespējas,pauda politiskā spēka "Apvienotais saraksts" (AS) pārstāvis Edvards Smiltēns.

Visu trīs valdības veidošanā iesaistīto partiju - AS, "Jaunās vienotības" (JV) un Nacionālās apvienības (NA) - parakstītajā sadarbības memorandā finansiālais aspekts esot parādījies "absolūti selektīvi un fragmentāri", pauda politiķis, atzīmējot, ka tas minēts tikai saistībā ar aizsardzības, iekšlietu un izglītības jomām.

Smiltēna ieskatā, otrajam sadarbības memorandam jābūt kā miniatūrai valdības deklarācijai.

"Sarunas visu laiku iet par un ap atbildības jomām," sacīja Smiltēns, paužot, ka potenciālie koalīcijas partneri izdara spiedienu uz AS, lai tā izteiktu galīgo piekrišanu atbildības jomu sadalījumam. Viņaprāt, valdības veidošanu topošie partneri izprot ar ministru amatu sadalījumu vien, kas poltiķa skatījumā ir absurdi.

Valdības veidošanas pamatā jābūt skaidrai izpratnei par valsts finanšu stāvokli un iespējām, uzsvēra parlamenta priekšsēdētājs. Pēc viņa teiktā, caur nākamo valsts budžetu vismaz "lielās līnijās" būtu jāsaprot, kuras no prioritātēm valdība spēs īstenot, kuras tai neizbēgami nāksies finansēt, kā arī, kādas reformas ir nepieciešamas.

Vislielākās bažas ir par veselības jomu, pauda Smiltēns. Viņaprāt, JV šī joma neinteresē, tāpēc tā cenšas atbildību par veselības jomu nodot kādam citam. AS esot vēlme saprast, kā valdībai izdosies nodrošināt veselības aprūpē samilzušo problēmu risinājumus, turklāt šīs jomas politikā būtu nepieciešamas garantijas un cieša sadarbība.

AS trešdien tiekoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), Latvijas Pašvaldību savienības (LPS), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pārstāvjiem, esot iezīmējusies vienprātība par Latvijas ekonomisko atpalicību no kaimiņvalstīm. Smiltēns norādīja, ka, lai ekonomikā panāktu pārējās Baltijas valstis, ir trīs pamata priekšnoteikumi - gudra un vesela sabiedrība, skaidrība par energoresursiem, kas nodrošina konkurētspēju valsts ražotājiem, kā arī finanšu vai ražošanas resursu pieejamība.

"Ja mēs par to nevienojamies, mums nav fizisku cerību ielikt stabilus pamatus Latvijas izrāvienam," uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs. Viņaprāt, neatrisinot veselības sistēmas problēmas, tiek "iešauts kājā" visai Latvijai, tās izaugsmei un sabiedrībai.

Kā ziņots, trešdien AS līderis Uldis Pīlēns norādīja, ka AS potenciālajiem koalīcijas partneriem - JV un NA - piedāvās līdzšinējās valdības sadarbības organizāciju priekšlikumus valdības deklarācijai.

Pēc tikšanās ar organizācijām Pīlēns skaidroja, ka topošās koalīcijas partneriem tiks piedāvātas deklarācijā iekļaujamās idejas, ko rosina sociālie partneri, zinātnes un uzņēmēju organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!