Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) 12. (autozādzību atklāšanas un novēršanas) nodaļas priekšnieks Didzis Šmitiņš no 1.jūnija, noslēdzoties Valsts policijas reorganizācijai, ieņems RGPP kriminālpolicijas pārvaldes (KPP) 2.biroja priekšnieka amatu.
Šmitiņš ceturtdien atzina, ka dienu iepriekš piekritis RGPP vadības piedāvājumam ieņemt šo amatu. Viņa pakļautībā pēc paaugstināšanas amatā būs četras policijas struktūrvienības - RGPP 12.nodaļa, kuru reorganizācijā, nemainot tās funkcijas, pārdēvēs par RGPP KPP 2.biroja 3.nodaļu, kā arī bruņoto laupīšanu atklāšanas, dzīvokļu zādzību atklāšanas un kabatzādzību atklāšanas nodaļa. Tās pēc reorganizācijas paredzēts nosaukt attiecīgi par RGPP KPP 2.biroja 1., 2. un 4.nodaļu. Autozādzību atklāšanas nodaļas priekšnieka amatā Šmitiņš pēc amatu maiņas būs paspējis nostrādāt nedaudz vairāk par trim mēnešiem.

Autozādzību atklāšanas un novēršanas nodaļu jeb RGPP KPP 2.biroja 3.nodaļu vadīt no jūnija piedāvāts līdzšinējam nodaļas priekšnieka vietniekam Andrim Stūrainim. Arī viņš atzina, ka jau piekritis šim piedāvājumam. Stūrainis šajā struktūrvienībā strādā kopš tās izveides 1999.gadā.

Arī nodaļas darbinieku skaits pēc reorganizācijas kaut nedaudz, tomēr pieaugs. Stūrainis skaidroja, ka līdz šim RGPP 12.nodaļā strādāja 63 darbinieki, no kuriem reāli ar autozādzību atklāšanu nodarbojas aptuveni 50 policistu, pārējie ir administratīvie darbinieki. Savukārt pēc reorganizācijas ar autozagļiem Rīgā karos 66 darbinieki, turklāt nodaļas vadībai būs piešķirta arī lielāka patstāvība kadru izvēles jomā.

Šmitiņš skandalozu slavu ieguva pērn, kad premjers Einars Repše norādīja uz tolaik Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieka amatu ieņēmušā un uz jaundibināmā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu kandidējošā Šmitiņa iespējamo iesaisti kontrabandā, kā arī iespējamo interešu konfliktu. Repše publiskoja fotogrāfijas, kurās Šmitiņš bija redzams, vizinoties saistībā ar gaļas kontrabandu bieži minētajai firmai "Spektrs K" piederošā automašīnā "Mercedes Benz". Šmitiņš atspēkoja viņam izvirzītās pretenzijas, paužot, ka automašīnu no "Spektrs K" izīrējusi viņa sievas darbavieta.

Kaut arī prokuratūras pārbaudēs Šmitiņa saistība ar kontrabandu neapstiprinājās, Iekšlietu ministrija pēc dienesta pārbaudes un Šmitiņa atestācijas konstatēja, ka Šmitiņa rīcība ir pretrunā ar DP amatpersonas morāles kodeksu un atbrīvoja Šmitiņu no ieņemamā amata. Šmitiņam piedāvāja ieņemt RGPP 12.nodaļas priekšnieka amatu, un viņš šim piedāvājumam piekrita. Viņš arī pēc skandalozā automašīnas konflikta vērsās tiesā pret Repši, pieprasot atsaukt nepatiesi izplatītās ziņas un izmaksāt viņam 20 tūkstošu latu kompensāciju. Tiesa Šmitiņa prasību noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!