Mācītājs un bijušais Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits (LPP/LC) aicina amatpersonas nepieļaut Rīgā seksuālo minoritāšu gājiena rīkošanu.

Atklātā vēstulē prezidentam Valdim Zatleram, valdībai, Rīgas mēram Jānim Birkam (TB/LNNK) un tiesībsargam Romānam Apsītim viņš aicina “aizliegt publiskajā telpā publiski pazemot nācijas godu un cieņu un nepieļaut pret iedzīvotājiem vērstus provocējošus izteikumus, kas sāpīgi aizskar viņu reliģisko pārliecību, tikumību un cilvēktiesības, ko mūsu valstij garantē Starptautiskie Cilvēktiesību dokumenti, Satversme un citi spēkā esošie normatīvie akti.”

Šmits norāda, ka gājiena rīkošana “šķeļ Latvijas sabiedrību”, un, atzīstot, ka Satversme garantē tiesības uz vārda brīvību un pulcēšanās brīvību, “taču Satversmes 110.pants tikpat konkrēti garantē to, ka „valsts aizsargā un atbalsta laulību, ģimeni, vecāku un bērna tiesības”, bet 116. pants noteic, ka personas tiesības, kas noteiktas Satversmes 100. un 103.pantā var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, „lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību”.

Respektējot katra indivīda brīvību izvēlēties savu dzīvesveidu, valsts un pašvaldības varas nesēju pienākums ir rūpēties par sabiedrības vairākuma cilvēktiesību, reliģiskās pārliecības un tikumības aizsardzību likumos noteiktajā līmenī, uzskata Šmits. Tāpēc viņš prasa neatļaut 16. maija gājienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!