Foto: DELFI
Valsts apmaksāti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi darbspēju atjaunošanai būs pieejami visām nodarbinātām personām ar funkcionāliem traucējumiem, paredz grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas ceturtdien galīgajā lasījumā pieņemti Saeimā.

Līdzšinējā likuma redakcija paredzēja, ka valsts nodrošina sociālo rehabilitāciju personām ar funkcionāliem traucējumiem tikai darbspējīgā vecumā, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Likuma grozījumi pēc Tiesībsarga biroja ierosinājuma paredz pilnveidot kārtību, kā tiek nodrošināta dzīvesvieta personām, kurām vairs nav nepieciešami ilgstošās sociālās aprūpes iestādes pakalpojumi. Turpmāk pašvaldībām būs jānodrošina attiecīgajai personai izmitināšana, ja tai nav iespējas iemitināties agrāk aizņemtajā dzīvojamajā telpā. Par izmitināšanu būs atbildīga pašvaldība, kuras teritorijā persona dzīvojusi pirms iestāšanās institūcijā, bet, ja to nevar noskaidrot, tad rūpes jāuzņemas pašvaldībai, kurā ir personas pēdējā konstatējamā atrašanās vieta.

"Ir tikai taisnīgi, ka darbaspēju atjaunošana ir pieejama ikvienam strādājošam cilvēkam ar funkcionāliem traucējumiem – ne tikai tiem, kas nav sasnieguši pensijas vecumu. Šis ir signāls, ka valsts atbalsta pēc iespējas ilgāku darba mūžu un nodrošina vienlīdzīgus apstākļus visiem strādājošajiem neatkarīgi no vecuma," norādījusi par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Patlaban sociālās aprūpes centri var izrakstīt klientu tikai tad, ja pašvaldība rakstveidā apliecina, ka tā nodrošinās izmitināšanu, taču tas nav pašvaldības pienākums. Tādējādi tiek ierobežotas personas tiesības un faktiski bez tiesas lēmuma var tikt atņemta brīvība, skaidrojuši ierosinājuma autori.

Savukārt valsts finansēta sociālā rehabilitācija no vardarbības cietušiem pieaugušajiem un vardarbības veicējiem būs pieejama no 2015.gada, nevis 2013.gada, kā to paredz līdzšinējā likuma redakcija. Patlaban valsts sociālo rehabilitāciju nodrošina no vardarbības cietušiem bērniem, cilvēku tirdzniecības upuriem, personām ar funkcionāliem traucējumiem un atsevišķākām citām iedzīvotāju grupām.

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā stāsies spēkā piektdien - nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!