Foto: DELFI
Ceturtdien sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā "Eleja" Jelgavas novadā četriem cilvēkiem apstiprināta jaunā koronovīrusa izraisītā saslimšana Covid-19. No tiem trīs ir iestādes darbinieki un viens – iemītnieks, portāls "Delfi" uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). 31. martā savukārt konstatēta vienas darbinieces saslimšana ar Covid-19 sociālās aprūpes centrā "Allaži" Allažu pagastā. Saslimusī atrodas izolācijā, informēja centrā.

Abos sociālās aprūpes centros notiek epidemioloģiskā izmeklēšana, ņemtas analīzes, apzinātas kontaktpersonas, portālu "Delfi" informēja SPKC.

"Ir noteiktas kontaktpersonas, tur strādā epidemiologi, uzsākta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu infekcijas avotu. Epidemiologi dod rekomendācijas, iestāde un pašvaldība aktīvi sadarbojas, lai novērstu tālākos inficēšanās riskus," par sociālās aprūpes centrā "Eleja" konstatēto stāsta SPKC sabiedrisko attiecību pārstāve Ilze Arāja.

Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone portālam "Delfi" apstiprināja, ka pašvaldība ceturtdien no rīta saņēma apstiprinājumu par Covid-19 pozitīvajiem testiem aprūpes centrā.

"Pēc iestādes vadītājas sniegtā skaidrojuma šo pirmdien trim no iestādes klientiem bija paaugstināta temperatūra, bet, izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību, vienu ar augstāko temperatūru un trokšņiem krūtīs aizveda uz slimnīcu, savukārt divus no klientiem atstāja iestādē, jo slimības simptomi, pēc mediķu teiktā, neliecināja par būtisku saslimšanu. Iestādes vadītājas nemiers par klientu veselību rosināja viņu pieteikties Slimību profilakses un kontroles centrā uz nepieciešamajām analīzēm iestādes klientiem," norādīja Kaņepone.

Tās veiktas visiem klientiem un darbiniekiem, un, saņemot rezultātus, gūts apstiprinājums, ka viens no klientiem, kuru ātrās medicīniskās palīdzības brigāde izsaukuma laikā uz slimnīcu neaizveda, izrādījies ar Covid-19 pozitīvu rezultātu.

"Tostarp tāds pats rezultāts trim darbiniekiem, lai gan nevienai no viņiem nav bijuši ne pat vismazākie simptomi sliktai pašsajūtai. Jāatzīmē, ka pašlaik arvien nav skaidrs, vai pozitīvu analīžu rezultāts nav arī klientam, kas vests uz Jelgavas slimnīcu kā pacients ar trokšņiem krūtīs," turpina Kaņepone.

Saslimušais aprūpes centra pacients pašlaik ir izolēts no citiem klientiem telpā, kura aprīkota arī ar atsevišķu tualeti. Savukārt trīs darbinieki ārstējas karantīnā mājās.

Elejas sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā uzturas 30 iemītnieki un darbā iesaistīti 37 darbinieki, kas strādā dažādās maiņās. Jau rīt SPKC veiks analīzes paplašinātam lokam, kurā ir iestādes darbinieki, šoferi un ar iestādi saistīti darbinieki.

Šīs ēkas, kur atrodas aprūpes centrs, otrā korpusā atrodas pirmsskolas izglītības iestāde "Kamenīte", kuru vēl nesen apmeklēja astoņi bērni. Kaņepone apgalvo, ka "viņu ceļi nekrustojās" ar sociālās aprūpes centra cilvēkiem. "Tomēr piesardzības nolūkos ēka ir aiztaisīta ciet, bērni izņemti uz divām nedēļām," norādīja pašvaldības pārstāve.

Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā pašvaldība rosinājusi 3. aprīlī veikt pilnu dezinfekciju. Pārējā iestādes darbība ir organizatoriski sarežģīta, jo iestādē vienlaikus uzturas gan "uz gultas guļošie" klienti, gan pārējie vecāka gada gājuma klienti, kas bijuši saskarē cits ar citu. Šajā situācijā operatīvi tiek izstrādāts gan klientiem, gan darbiniekiem saudzīgākais risinājums, norādīja pašvaldībā.

"Te ir jautājums iestādes darba organizēšanā, jo viņi cits ar citu ir kontaktējušies, bet iestāde nevar tikt aizvērta, jo tur ir guloši klienti, kuriem ir nepieciešama aprūpe. Arī šim konkrētajam cilvēkam, kuram ir pozitīvas analīzes - viņš nevar tikt pilnībā izolēts tādos karantīnas apstākļos, ka neviens nekontaktētos, jo viņam ir nepieciešama aprūpe," norādīja Kaņepone. Attiecībā uz Covid-19 simptomiem, viņš jūtas labi, bet kā iestādes iemītniekam viņam tomēr ir nepieciešama aprūpe, tātad aprūpētājam ir jābūt ar kādu īpašu drošības pasākumu kopumu, portālam "Delfi" skaidroja Kaņepone.

"Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītajā diennaktī savukārt veikti 1024 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19. No tiem saslimšana apstiprināta 12 cilvēkiem. Latvijā kopā veikti 16 834 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 458 personām, informē SPKC. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, 32 pacienti stacionēti, tai skaitā 29 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs ar smagu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!