Foto: LETA
Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" filiālē "Rīga" darbs tiek veikts godprātīgi un bērni ar visu ir nodrošināti, apgalvoja filiāles vadītāja Marija Ziņina.

Komentējot Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) un biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" neglaimojošos secinājumus par filiāles darbību, Ziniņa atbildēja, ka ir grūti spriest, kādēļ secināts, ka bērniem kas trūktu.

"Katru dienu bērnus apmeklē pediatrs. Mums ir līgums ar mobilo busiņu, kas reizi mēnesī vai divos konsultē bērnus," atbildot uz jautājumu par bērnu veselības stāvokļa uzraudzīšanu, skaidroja Ziņina.

Viņa uzsvēra, ka nepiekrīt publiski paustajiem pārmetumiem par filiāles darbu.

Plašākus komentārus Ziņina atteicās sniegt.

Kā ziņots, VSAC "Rīga" filiālē "Rīga" konstatēti būtiski bērnu tiesību pārkāpumi, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš norādīja, ka pēc saņemtām konkrētām sūdzībām ministrija rosināja VBTAI sadarbībā ar biedrību "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" veikt padziļinātu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi šajā filiālē. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka tiek pieļauta emocionāli un fiziski vardarbīga attieksme pret bērniem un atsevišķos gadījumos pakalpojumi tiek sniegti viņiem nepiemērotā vidē.

Pārbaudē secināts, ka bērniem netiek savlaicīgi veikta autiņbiksīšu nomaiņa, kas viņiem rada diskomfortu un attiecīgi arī uzvedības pārmaiņas. Bērniem nav individuālu higiēnas piederumu, bieži nav pat individuāla apģērba, skaidroja Zariņš.

Pārbaude tika konstatēts, ka filiālē "Rīga" netiek pienācīgi nodrošināta bērnu veselības aprūpe, proti, nenotiek ārstēšana atbilstoši ārsta noteiktajam plānam, netiek savlaicīgi organizētas psihiatra un stomatologa konsultācijas. Tāpat atklāts, ka pavirši un slikti organizēts bērnu audzināšanas un izglītošanas darbs. Bērniem netiek mācītas elementāras pašaprūpes iemaņas un higiēnas normas.

Pārbaudes laikā arī konstatēts, ka vispār nav redzams, ka kāds mēģinātu noskaidrot bērna viedokli ar viņu saistītajos jautājumos, kas liek secināt, ka šajā institūcijā "bērni diemžēl ir sistēmas elements, nevis personības ar individuālām vajadzībām".

Pēc ziņojuma par pārbaudes rezultātiem VSAC "Rīga" filiālē Labklājības ministrija sākusi izvērtēt pārkāpumos iesaistīto amatpersonu konkrēto atbildību.

Filiāle "Rīga" nodrošina ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem līdz divu gadu vecumam, bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem līdz četru gadu vecumam un bērniem invalīdiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!