Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts sociālās aprūpes centrā (SAC) Valkā ar Covid-19 saslimuši vismaz 80 cilvēki, sacīja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Novada mērs sacīja, ka nedēļas laikā, kopš premjers Krišjānis Kariņš (JV) solīja pašvaldību vadītājiem rast risinājumu, lai viņiem būtu pieejama informācija par to teritorijā konstatētajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem, nekas nav mainījies.

"Neviens mūs oficiāli par Covid-19 uzliesmojumu SAC filiālē "Valka" nav informējis," sacīja Krauklis un atzīmēja, ka kopš šā gada sākuma SAC "Vidzeme" filiāle ir pievienota SAC "Zemgale", kuras direktors atrodas Jelgavā, bet neviens no Valkā strādājošajiem neesot tiesīgs stāstīt par Covid-19 uzliesmojumu.

Ņemot vērā, ka pašvaldība ir lūgta nodrošināt aprūpētāju mobilās brigādes darbiniekus ar naktsmītnēm skolas dienesta viesnīcā, saprotams, ka saslimušo vidū ir arī darbinieki, sacīja Krauklis, piebilstot, ka pilsētā valda liels satraukums par infekcijas uzliesmojumu.

"Valkas" filiālē norādīja, ka informāciju par situāciju "Valkā" ir tiesīgs sniegt tikai SAC "Zemgale" direktors Kristaps Keišs, kura pakļautībā ir astoņas Zemgales un Vidzemes filiāles.

Keišs stāstīja, ka "Valkā" pirmie trīs saslimšanas gadījumi klientiem konstatēti 21. janvārī. Pēc Slimību profilakses kontroles centra (SPKC) rekomendācijām turpinot veikt klientu un viņu kontaktpersonu testēšanu, saslimšanas gadījumu skaits turpināja palielināties un vakar saņemta informācija par 55 jaunatklātiem gadījumiem. Četriem klientiem saslimšana norit vieglā formā, bet pārējiem slimība norit bez simptomiem, sacīja Keišs.

Patlaban "Valkā" dzīvo 87 klienti un strādā 60 darbinieki, no kuriem darba nespējas lapa ir 27 darbiniekiem. Saslimušo vidū gan nav filiāles medicīnas darbinieku, tādēļ viņi var sniegt visu nepieciešamo palīdzību klientiem, piebilda Keišs.

Direktors stāstīja, ka visi veselie darbinieki pašlaik ir iesaistīti klientu aprūpē. Tāpat izplatīts aicinājums cilvēkiem pieteikties palīdzēt aprūpēt klientus, par to saņemot algu un piemaksas, taču patlaban neviens vēl neesot atsaucies.

Runājot par situāciju ar Covid-19 izplatību septiņās pārējās viņa pakļautībā esošajās filiālēs, Keišs sacīja, ka situācija ir stabilizējusies un tikai "Lielbērzē", "Ziedkalnē", "Rūjā" un "Ropažos" vēl ir daži saslimušie, kuri vairs nav infekciozi vai kuru slimības gaita norit bez simptomiem.

Viņš stāstīja, ka centrs pats iestādēm ir iegādājušies eksprestestus un katru dienu testē visus darbiniekus pirms darba pienākumu sākšanas. "Pilnīgi visos gadījumos, kad ekprestess cilvēkam bija pozitīvs, tas bija pozitīvs arī laboratoriskajos izmeklējumos. Tas nozīmē, ka mēs pašlaik varam pasargāt klientus no straujas slimības izplatības, jo slimi darbinieki viņus vairs neaprūpē," uzsvēra Keišs, piebilstot, ka paralēli tiek veikts arī siekalu skrīnings.

Direktors uzsvēra, ka trešdien pulksten 18.06 Valkas novada domes priekšsēdētājam Krauklim nosūtījis e-pastu, kurā informējis par saslimšanas gadījumiem SAC "Valkā", kā arī zvanījis, bet viņš neesot atbildējis.

"Es vienmēr informēju pašvaldību vadību par saslimšanas ar Covid-19 uzliesmojumiem SAC filiālēs, jo pašvaldībai ir svarīgi zināt par savu iedzīvotāju, kuri strādā mūsu filiālēs, veselības stāvokli, lai varētu viņiem palīdzēt," skaidroja Keišs.

SPKC dati liecina, ka kopumā 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits Valkas novadā pašlaik ir 117 cilvēki.

Jau vēstīts, ka pirms nedēļas valsts un pašvaldību sociālās aprūpes iestādēs bija kopumā 523 no jauna saslimušie, savukārt šonedēļ – 287. SPKC dati liecina, ka SAC saslimušo skaits sarucis arī attiecībā pret valstī saslimušo skaitu - decembra beigās tie bija 12,8%, bet pagājušajā nedēļā 8,2%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!